Stor test af CO2-fangst på ARC skal gøre teknologien energineutral

Amager Bakke
Illustration: Hufton&Crow. Se større version
Når der skal indfanges CO2 på ARC, så er det meningen, at affaldsenergianlægget selv skal levere den nødvendige energi til at drive processen. Det har imidlertid konsekvenser for elproduktionen på anlægget, hvorfor processen i spøg omtales som en »termodynamisk katastrofe«.
Følg projektet12. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I en afsidesliggende fløj af det store affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke blev der kort før sommerferien installeret en maskine i stål med fire høje tårne, som er koblet op til de rørledninger, der fører røggassen fra anlæggets ovne videre op til bygningens høje skorsten.

Selvom røggassen undervejs er blevet renset for langt de fleste affaldsstoffer via en række sindrige mekanismer, så pulser der hver dag store mængder CO2 op i atmosfæren, når røgen bliver sluppet fri fra skorstenen. Dermed bidrager røggassen til den drivhuseffekt, der driver klimaforandringer og opvarmer jordkloden.

Sådan skal det imidlertid ikke fortsætte, og her kommer den førnævnte maskine ind i billedet. Når røggassen ledes forbi det første af maskinens fire tårne – den såkaldte absorber – så kommer den i kontakt med nedkølede aminmolekyler, som binder CO2-partiklerne. Herefter føres aminen over i et desorber-tårn, hvor væsken opvarmes, så CO2’en frigives igen i en separat strøm, mens den nu klimamæssigt harmløse røggas kan sendes ud af skorstenen. Endelig kan aminerne recirkuleres tilbage til det første tårn og bruges igen til at binde flere CO2-partikler.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.