Stor affaldsvirksomhed advarer mod europæisk affaldsmangel til forbrænding

Geminor RDF
Lige nu arbejder Geminor på højtryk for at kværne, pellettere og pakke så mange baller med RDF som muligt frem mod næste vintersæson. Illustration: Geminor.
Stigende efterspørgsel, faldende udbud og tiltagende logistikproblemer sætter adgangen til forbrændingsegnet RDF under pres. Ifølge Geminor vil den øgede kamp om importaffaldet sandsynligvis resultere i anlæg, der må gå vinteren tomhændet i møde.
5. maj kl. 06:00

Sikkerhedslagrene af forbrændingsegnede, pelleterede og pakkede affaldsbrændsler i form af RDF (refuse derived fuel) og SRF (solid recovered fuels) i Europa er kørt helt i bund efter vintersæsonen – og de når næppe at blive fyldt helt op igen inden næste vinter. Sådan lyder advarslen fra affaldshåndteringsvirksomheden Geminor, som er en stor aktør på markedet for import og eksport af affald.

»I Europa deponeres der omkring 40 millioner tons affald årligt, så det kan lyde skørt, at der er affaldsmangel,« siger Kasper Thomsen, Geminors danske landechef, og fortsætter:

»Men det tager jo lang tid at flytte affald fra én behandlingsløsning til en anden. Så når vi står og mangler affaldsbrændsler en vinter, så kan man ikke bare sådan lige gå ud og grave det op fra lossepladserne.«

Ifølge Kasper Thomsen er det endnu for tidligt at sige, hvad det vil få af konkrete konsekvenser, da meget afhænger af hvor gode og hurtige de enkelte anlæg er til at omstille sig og til at indgå de nødvendige aftaler.

»Men vi kommer ikke udenom, at der er nogen, som vil mangle affald at brænde af,« fortæller Kasper Thomsen og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
5. maj kl. 13:43

Ved første øjekast ser det jo supergodt ud at der er så lidt affald tilbage i Europa, at man ikke engang kan fylde forbrændingsanlæggene mere.

Men hovedbudskabet er at der lige nu mangler infrastruktur, da der fortsat er rigeligt med affald som ender på lossepladser rundt omkring i stedet for at blive udnyttet som energiresource.

Vi sender mange lastbiler sydpå med plast m.m. til sortering. Men der er åbenbart ikke lastbiler nok til også at sende det tilbage, når de brugbare dele er pillet ud. Her vil de kommende lokale danske sorteringsanlæg både bidrage til mindre transport og mere indenlandsk brændsel.