Sort marked for hårde hvidevarer

hårde hvidevarer container
Illustration: Kzenon / Bigstockphoto.
Hvert år forsvinder over en halv million skrottede hårde hvidevarer ud af statistikken. En stor del handles på et omfattende sort marked herhjemme og i udlandet, lyder det fra branchefolk.
13. februar 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Slår du op i de officielle statistikker over, hvor mange hårde hvidevarer der bliver kasseret årligt i Danmark, så får du med garanti et forkert svar. Kun 44 procent af de 1,4 millioner hårde hvidevarer, der ifølge brancheorganisationen APPLiA Danmarks markedsdatabase årligt bliver solgt i Danmark, ender nemlig på genbrugsstationerne.

Hvad der præcis sker med resten, ved ingen med sikkerhed, men aktører på området og en kortlægning foretaget for Miljøstyrelsen peger på, at de indgår i et omfattende sort marked, hvor produkterne bliver handlet uden om producentansvarsforeningerne og i flere tilfælde sendes til udlandet.

»Vi kender dybest set ikke hele omfanget, men det er et meget stort tal, som taler for, at det her er organiseret,« siger Henrik Riisgaard, der forsker i cirkulær økonomi ved Aalborg Universitet.

En kortlægning tilbage i 2016 for Miljøstyrelsen foretaget af Dansk Industri, KL, Dansk Erhverv og Genvindingsindustrien fik også styrelsen til at konkludere, at der var tale om et sort marked.

De hvide vogne

Johnny Bøwig er direktør i DPA-System (Dansk Producentansvarssystem), der fører opsyn med og indsamler statistik om de forskellige producentansvarsordninger. DPA-System var med til at lave undersøgelsen, og med privatdetektiver liggende på lur kunne man konstatere, at der var et organiseret indsamlingsnet i flere byer, som for eksempel fjernede maskiner sat til storskrald.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Finn Langgaard
13. februar 2020 kl. 09:05

Det er alt for dyrt at få repareret hårde hvidevarer i Danmark. De høje priser skræmmer folk fra at få repareret, man køber hellere nyt, når prisen for reparation nærmer sig 50 % af nyprisen, hvilket er ganske normalt. Og så sendes varen til reparation i det tidligere Østeuropa, hvor lønnen stadig er lav og efterspørgslen på billige, brugte maskiner er stor.

Det er på alle måder godt for miljøet og hjælper til en højere levestandard. Skrotværdien sikrer, at der efterfølgende ikke er de store problemer med bortskaffelsen - måske bortset fra manglende tapning af kølemiddel fra køleskabe og frysere, men så er det jo godt, at de mest skadelige midler er udfaset.

At det er gjort ulovligt at sælge de brugte apparater til reparation i andre lande i EU er reelt en miljømæssig skandale! Hvis denne trafik blev lovliggjort, kunne eksporten indgå i statistikkerne og vise, at vi trods alt er ret gode til genbrug i Danmark.