Sommerstafet #4: Et tiltrængt opgør med emballager er på vej

18. august kl. 06:002
Naja Andersen Oceana
Illustration: Oceana.
Naja Andersen fra NGO’en Oceana sender ros til Københavns overborgmester for at gøre genbrug af takeaway-emballager til sin politiske mærkesag. Der er nemlig behov for at gøre noget ved de voksende mængder af emballageaffald, som havner i havene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hen over sommeren har WasteTech bedt en række markante aktører inden for affaldssektoren om at komme med deres bud på hvad de vigtigste tendenser er lige nu. Samtidig er aktørerne blevet bedt om at fortælle om det mest spændende projekt, som de selv arbejder på og endelig om at uddele roser til en anden aktør, som har markeret sig særligt positivt.

Blandt de medvirkende findes både ledere fra den kommunale og den private affaldssektor samt en konsulent og en NGO – og over de kommende uger vil deres stafetbesvarelser dukke op her på WasteTech.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
25. oktober kl. 11:38

En lille opfølgning: Det er altså ikke emballagens skyld, at den ender i havnen - det ansvar hviler på den person, som smider sit affald fra sig - og altså ikke kan vente til mødet med en affaldsbeholder / papirkurv.

1
19. august kl. 21:38

Hvis en genbrugsløsning skal kunne fungere, skal samtlige virksomheder, der sælger 'to go' løsninger være forpligtet til at deltage. Altså at anvende de pantbelagte drikkeemballager opkræve pant for dem, at modtage og udbetale pant for returnerede emballager, rengøre disse og sende dem i cirkulation igen. Det er nok ikke umuligt, men en stor opgave, fordi der nødvendigvis må være en overordnet organisation, der står for standardisering, indkøb og distribution.

I praksis vil det utvivlsomt være sådan, at nogle virksomheder får mange flere ind end de sender ud - og modsat.

En del af emballagerne vil forsvinde i affaldet, men mange vil så blive samlet op af pantjægerne - og de skal så også modtages. Det nytter altså ikke, at den enkelte virksomhed afviser at modtage og udbetale pant.

Når vi taler drikkevareemballager (flasker af glas og metal samt dåser) står bryggerierne bag Dansk Retursystem, men hvem skal være den drivende kraft bag pantbelagte kaffekrus? Kaffegrossisterne måske?

Det bliver lidt spændende, for godt nok er politikerne vældigt begejstrede for idéen, men ingen forventer vel, at det offentlige skal stå for driften af en sådan løsning - kun for at etablere lovgrundlaget, som er absolut nødvendigt for at en ordning skal komme til at fungere.