Sommerstafet #1: Opkvalificering og øget genbrug bør stå øverst på affaldsbranchens to-do liste

9. august 2022 kl. 06:003
Naboskab
Illustration: Kristoffer Ravnbøl.
I takt med at affaldssektoren får nye arbejdsopgaver, så skal der også tænkes i nye kompetencer og kvalifikationer, lyder det fra Naboskabs direktør Kristoffer Ravnbøl i første udgave af WasteTechs sommerstafet. Han roser samtidig Stena Recycling for at være gode til at tænke i intern bæredygtighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hen over sommeren har WasteTech bedt en række markante aktører inden for affaldssektoren om at komme med deres bud på hvad de vigtigste tendenser er lige nu. Samtidig er aktørerne blevet bedt om at fortælle om det mest spændende projekt, som de selv arbejder på og endelig om at uddele roser til en anden aktør, som har markeret sig særligt positivt.

Blandt de medvirkende findes både ledere fra den kommunale og den private affaldssektor samt en konsulent og en NGO – og over de kommende uger vil deres stafetbesvarelser dukke op her på WasteTech.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. august 2022 kl. 09:50

Hej Kristoffer,

Tak for din uddybning. Igen, jeg kunne næsten ikke være mere enig. Men jeg vil lige nævne de kommunale myndigheders tilsynsrolle overfor virksomheder - den er også afgørende, og notorisk underprioriteret.

Indsamlere er jo drevet af kundernes behov, så vi er ude i en "hønen eller ægget"-situation - for mange virksomheder ved ikke, hvad deres behov er før de enten selv "opdager" det, tilsynet kræver det eller indsamleren gør dem opmærksom på det.

DTU er ambitiøse på affaldshåndteringen og er næsten pinlig bevidst om vores behov. Vores behov kan ikke altid opfyldes af indsamlerne, herunder dokumentation og den reelle genanvendelsesprocent. Du har en god pointe i at være mere indstilllet på at turde at eksperimentere og fejle - og lære. Det gælder for alle parter. :)

Jeg krydser fingre for, at lyset går op for flere indsamlere meget snart og at virksomheder (og kommuner) ikke er bange for at presse på, kræve og prøve af. Tak for snakken :)

1
10. august 2022 kl. 11:26

Hej Kristoffer og tak for et godt indlæg. Helt enig i det hele.

Jeg tror, at en af hovednøglerne til mere bæredygtig affaldshåndtering i både husholdninger og virksomheder netop er indsamlerne - det er dem der i dagligdagen møder kunder og borgere. Du har helt ret i, at de skal have meget mere fokus på at rådgive kunder og tænke mere i korrekt (og lovlig) sortering i deres dialog og kontrakter, end at give det billigste tilbud. Lovgivningen hjælper jo her med konkrete og omfattende krav til sorteringen. Du skriver at de står "i et større skifte fra logistik og drift hen imod service og aktiv adfærdspåvirkning". Min erfaring er, at det gør de fleste ikke. De vil måske gerne, men jeg har svært ved at se det i praksis fra min stol (som affaldskoordinator på DTU).

Hvad tror du der skal til for, at indsamlerne samlet set kommer derhen? Det er selvfølgelig oplagt, at deres kunder efterspørger det - men kunderne har sjældent den rette viden eller kompetence til at kræve det.

Hvad gør vi? :) Og hvad kan en stor virksomhed som DTU gøre?

Vh Laust

2
16. august 2022 kl. 13:33

Hej Laust,

Selv tak og tak for nogle gode betragtninger og spørgsmål fra din stol.

I forhold til indsamlerne og deres rolle i at arbejde mere med service og adfærd, så tror jeg både at det komme indefra og udefra. Lad mig uddybe.

Det skal komme udefraDet er klart at indsamlere operere indenfor de rammevilkår de stilles som primært ses i de offentlige kontrakter de byder ind på - ihvertfald ift. hustandsindsamlingen. Her mener jeg at der skal tages et opgør med den måde vi sammensætter kontrakter og udbud på, så der bliver mere fleksibilitet, mere plads til, og en fælles forståelse for, fejl (fordi fejl vil opstå når vi eksperimentere og prøver noget nyt) og mere plads til innovation. Dette kræver at kommunerne og de kommunaltejede affaldsselskaber tør bryde med status quo måden at sammensætte affaldsudbud på. Det kræver at de invitere indsamlerne mere ind i sammensætningen af udbud og at de i deres vurdering de tilbud de får tør at ligge mere vægt på kvalitet, innovation og uddannelse og ikke kun pris, pris, pris. Et godt eksempel på dette var udbuddet på Bornholm, hvor BOFA havde prøvet med et helt nyt koncept for udbud af affaldsindsamlingen.

Det skal komme indefraHer mener jeg, at ledelsen blandt indsamlerne skal være modige nok til at turde se "the writtings on the wall" i forhold til den vej branchen bevæger og hvad der bliver fremtidens konkurrenceparamtre i affaldsindsamlingen. Det kan godt være forretningen ikke er der endnu, men hvis de tror på det kommer og tør tro på, at det offentlige gerne vil være medspiller, jf. ovenstående, så skal ledelsen turde sætte ressourcer af til at opkvalificere virksomheden indefra. I forhold til det private er der også store muligheder for at indsamlerne kan gå ind og hjælpe med mere end "bare" at tømme og afhente affald. Men det kræver modet til at gøre noget anerledes end i dag. Der er meget på spil men der kan være meget at vinde for både økonomi og klima tror jeg.

Så for at svare på dit sidste spørgsmål, så synes jeg at DTU skal gå i dialog med jeres indsamler(e), og i fællesskabet se på hvad der kan gøres anerledes bedre for at optimere på de forhold. Se på hvor der kan optimeres, eksperimenteres og innoveres for at styrke affaldsindsamlingen og genanvendelsen. Se på om de vil være med til at gøre det anerledes. Men så skal DTU jo også selv være klar på at investere mere (tid eller penge) i partnerskabet. Og det her det kan blive (endnu mere) svært :-)