Smittefaren er minimal, men det kan stadig være en god idé at holde genbrugspladserne lukket

Frustrerede borgere, vrede opslag på sociale medier og øget dumpning af affald. Lukningen af landets genbrugspladser på grund af covid-19 er et omdiskuteret emne for tiden.

Over hele Danmark er frisørsaloner, restauranter, teatre, barer og sportsanlæg lukket på grund af smittefaren fra coronavirussen, ligesom rigtig mange danskere i disse dage arbejder hjemmefra.

Men især ét tiltag for at bremse smitten har gjort mange borgere frustrerede: lukningen af landets genbrugspladser for privatpersoner. Stort set uanset hvilket lokalmedie man bladrer i, så kan man læse den samme historie.

»Udvalgsformand bekymret over haveaffald: Luk op for genbrugspladserne«, skriver Fyens Stiftstidende, mens JyskeVestkysten bringer artiklen: »Esbjerg Kommune undersøger genåbning af genbrugspladser: Affald smides andre steder«.

Horsens Folkeblad er dagens mest læste artikel en historie med svar på borgernes spørgsmål – blandt andet om, hvorfor genbrugspladserne holdes lukket. Hos Randers Amtsavis kan man læse, at haveaffaldet også må vente til efter påske, fordi genbrugspladserne holdes lukket. Og i Dagbladet Sjællandske brokker borgerne sig: »Det giver ikke mening. Folk er ude i frisk luft, og man kunne jo lukke ind i hold. Nu bliver naturen igen en skraldespand.«

»Vi får rigtig mange henvendelser fra borgere, der synes, det er ærgerligt, at vores genbrugspladser holder lukket,« fortæller Niels Damgaard, der er kommunikationschef for AffaldPlus, og tilføjer:

»Vi forsøgte faktisk at holde åbent den første weekend, men der kom simpelthen så mange mennesker, at vores personale havde svært ved at håndtere det. Deriblandt nok også nogle fra områderne nord og syd for os, som havde valgt at holde deres pladser lukket.«

Antallet af borgere der forsøgte at anvende AffaldPlus’ genbrugspladser, oversteg langt det sædvanlige for denne tid på året, hvilket resulterede i lange køer udenfor pladserne. Derfor valgte affaldsselskabet at følge trop og lukke dem helt.

Ifølge Niels Damgaard skyldes det store antal besøgende til dels en domino-effekt, da mange søgte mod AffaldPlus, fordi deres lokale genbrugspladser holdt lukket. Den største årsag er dog formentlig, at de mange hjemsendte borgere har benyttet sig af muligheden for at rydde op i hjemmet og smide ud.

»Helt overordnet er vores baggrund for beslutningen, at statsministeren har sagt, at det er bedre at gøre for meget for hurtigt end at gøre for lidt for sent. Vi vil ikke risikere, at folk bliver smittet hos os,« fortæller Niels Damgaard.

Forsker: Smittefaren er mindre end i supermarkedet

WasteTech har bedt forskeren Christian Kanstrup Holm fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet om at vurdere smitterisikoen på landets genbrugspladser. Har borgerne en pointe, når de fremhæver, at smitterisikoen er lille, fordi genbrugspladserne ligger ude i den friske luft?

»Sars-CoV2 smitter ved aerosoler, der eksempelvis frigives ved host og nys. Virus, der lander på forskellige overflader, kan herefter forblive infektiøst i nogle dage – alt efter typen af overflade,« fortæller Christian Kanstrup Holm, der forsker i immunforsvar og infektionssygdomme, og fortsætter:

»På en genbrugsplads vil der gælde samme smitterisiko som ved andre udendørsaktiviteter: Er man tæt nok på hinanden til at blive nyst i hovedet – ja, så kan man blive smittet.«

Han fortæller dog uddybende, at der er en klar fordel ved en genbrugsplads fremfor et supermarked, da antallet af fælles kontaktpunkter er markant mindre:

»Med det mener jeg, at brugerne af genbrugspladsen ikke rører ved andet end deres eget affald. Modsat så er der i et supermarked en række fællesting, som alle rører ved. Det er eksempelvis indkøbsvogne og kurve, varer i køledisken, tasterne på dankortautomaten og så videre.«

Derfor lyder konklusionen fra forskeren, at borgerne faktisk har en pointe i deres indvending om, at smitterisikoen ved at gå på genbrugspladsen må være minimal.

»Jeg vil vurdere at smitterisikoen på en genbrugsplads er meget lav, så længe borgerne overholder den anbefalede afstand fra person til person og vasker hænder før og efter,« fortæller Christian Kanstrup Holm.

Slå koldt vand i blodet

Beskeden fra Christian Kanstrup Holm får dog ikke AffaldPlus til at ændre holdning.

»Det er formentlig rigtigt, at der ikke er den samme smitterisiko som i en dagligvarebutik. Men det er heller ikke lige så kritisk, for folk skal jo have mad. Når folk i øvrigt får hentet deres dagrenovation, så kan de forhåbentlig godt vente et par uger med at komme på genbrugspladsen,« fortæller Niels Damgaard.

Samtidig fortæller Niels Damgaard, at selvom det teoretisk set kunne lade sig gøre at holde pladserne åbne med en skarp begræsning på antallet af besøgende, der får adgang på samme tid, så oplevede AffaldPlus, at mængden af borgere, der ønskede adgang på samme tid, oversteg, hvad deres personale kunne håndtere.

Hos ARC har man oplevet det samme som hos AffaldPlus. Her forsøgte man ligeledes at holde pladserne åbne i et begrænset omfang for private, men måtte lukke, fordi der var for mange borgere, der forsøgte at benytte sig af pladserne på samme tid. Derfor opfordrer ARC’s direktør, Jacob H. Simonsen, branchen til at slå koldt vand i blodet og holde kursen med at holde genbrugspladserne lukkede.

»Problemstillingen er den samme, som det hele tiden har været. Vi er blevet bedt om at lukke alle offentlige aktiviteter, der ikke er kritiske – og i det her er udgangspunktet, at en genbrugsplads altså ikke er kritisk. Samtidig er vi blevet bedt om at holde åbent for aktiviteter på et vågeblus, så det danske erhvervsliv kan køre videre,« siger Jacob H. Simonsen og tilføjer:

»Der er selvfølgelig negative reaktioner, og dem har vi også hørt. Vi oplever dog en nedadgående tendens, og det indikerer, at folk efterhånden har forstået budskabet.«

For selvom smittefaren på genbrugspladsen godt kan være lille, så mener Jacob H. Simonsen, at lukningen bidrager til at stoppe smittekæder, der ellers ikke ville være opstået, fordi folk ofte kører en vis distance for at komme på pladsen.

»Samtidig er det en vigtig del af billedet, at vi har over en million besøgende på vores genbrugspladser om året. Det er rigtig mange mennesker,« fortæller Jacob H. Simonsen og fortsætter:

»Vi har selvfølgelig tænkt over, om vi kan lukke folk ind i hold, men med en million besøgende fordelt på ti genbrugspladser så kan man lynhurtigt regne ud, at det vil være umuligt at undgå kø og ophobning af mennesker på den måde. Hvis det skal lykkes, så skal folk ind og ud af genbrugspladsen på to minutter – og det kan ikke lade sig gøre.«

Påsken lurer lige om hjørnet

I første omgang blev Danmark lukket ned frem til den 27. marts, men på et pressemøde mandag denne uge annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at nedlukningen forlænges frem til den 14. april. Det betyder også, at nedlukningen strækker sig ind over påsken, hvor landets husejere traditionelt går i haven og ordner – med store mængder affald, som skal afleveres på genbrugspladserne, til følge.

Jacob H. Simonsen håber, at borgerne forstår situationens alvor og indretter sig derefter:

»Jeg tror, at vi alle ville ønske, at vi ikke stod i den her situation. Men de, der har haver, må altså forhåbentlig kunne tåle, at deres haveaffald ligger i et hjørne af haven, indtil de igen kan komme ned på genbrugspladsen med det.«

Siden nedlukningen begyndte, har en række medier og kommuner rapporteret, at der er sket en stigning i mængderne af affald, der bliver dumpet i naturen eller andre uhensigtsmæssige steder. Hverken Jacob H. Simonsen eller Niels Damgaard mener dog, at dette kan være affaldsselskabernes ansvar, fordi de har valgt at lukke genbrugspladserne.

»Det er jo ikke bare uhensigtsmæssigt, at folk smider affald – det er faktisk også forbudt. Derfor har jeg tillid til, at folk opfører sig ordentligt og lader være med det,« fortæller Jacob H. Simonsen, mens Niels Damgaard siger:

»Vi vil ikke stå til ansvar for, hvis folk opfører sig virkelig dårligt og smider affald. Jeg er med på, at folk er utilfredse, og at det er besværligt, men de må selv tage ansvar for, hvis de smider det i grøftekanten.«

Onsdag formiddag afholdt brancheforeningen Dansk Affaldsforening et Skype-møde for lederne af landets genbrugspladser, hvor problematikken blev drøftet. Dansk Affaldsforening fortæller dog i en mail til WasteTech, at mødet primært omhandlede, hvordan en eventuel genåbning kunne håndteres, samt hvilke krav der er til myndighederne, såfremt det bliver besluttet at genåbne pladserne.

I sidste ende er det dog op til sundhedsmyndighederne og Kommunernes Landsforening (KL) at tage beslutningen. WasteTech har forsøgt at få en kommentar fra KL, men det har ikke været muligt inden deadline.