Sjællandsk forsyning sporede PFAS til affaldsdeponi

27. oktober 2022 kl. 06:011
Faxe Miljøanlæg
Miljøanlægget der rummede et ukendt problem for miljøet. AffaldPlus skal nu rense PFAS på egen grund. Illustration: Michael Rothenborg.
Faxe Forsyning målte PFAS-værdier fire gange over grænseværdien i slam og måtte derfor på detektivarbejde. Kilden var et miljøanlæg, der nu bliver nødt til at etablere eget renseanlæg på grunden.
Artiklen er ældre end 30 dage

WasteTechs søstermedie WaterTech dækker PFAS-problematikken intensivt og vi bringer i dag denne artikel for WasteTechs læsere, da den omhandler PFAS-forurening på et affaldsdeponi.

Så længe PFAS ikke kan renses effektivt i renseanlæg – og nogle steder ovenikøbet opkoncentreres – må man gøre en ekstra indsats for at opspore punktkilder. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. oktober 2022 kl. 10:30

Har vi ikke for nylig fået oplyst, at PFAS netop IKKE nedbrydes i almindelig affaldsforbrænding, men kræver betydeligt højere temperaturer. Der var jo konstateret meget høje PFAS værdier i jorden netop rundt om de eksisterende forbrændingsanlæg, som man altså kan konstatere hverken destruerer PFAS (i tilstrækkeligt omfang) eller fanger disse stoffer i røggasrensningen. Er man begyndt at måle på slaggen og røggasrensningsprodukterne?

Når der i deponiernes perkolat er høje værdier af PFAS tyder det på, at stoffet over tid udskilles fra de produkter, hvor det oprindeligt er anvendt og derfor ender i perkolatet.

Det er meget spændende at høre, hvordan man nu vil rense perkolatet for PFAS, for det vil med stor sandsynlighed blive nødvendigt rigtig mange steder i landet.

Hvordan undgår vi så fremover at få udledt PFAS til naturen? Stofferne bruges jo stadig, og vil sandsynligvis kunne findes i hver eneste husholdning i landet fordelt i en lang række produkter. Vi er da nødt til at finde kilderne - og få afklaret, hvordan vi skal behandle dem såvel i daglig brug, som når de bliver til affald.

Så vidt jeg husker var der også for høje værdier af stofferne i afløbsvandet fra renserier. Så vil det også være i vores husspildevand, der jo bl.a. kommer fra vaskemaskiner - i små mængder fra den enkelte husstand, men samlet set så meget, at alle rensningsanlæg i et eller andet omfang må have problemer med såvel det rensede spildevand som med slammet, der måske ikke kan spredes på landbrugsjord og derfor skal brændes - måske oven i købet på særlige anlæg, hvor temperaturerne er høje nok til at destruere stofferne.

DDT har været forbudt i mange år findes stadig i naturen. PFAS er vi ikke engang i nærheden af at få udfaset brugen af. Og vi ved reelt set ikke engang, hvordan vi skal gøre noget ved problemet. Så kan man vel med god ret kalde denne gruppe for "evighedskemikalier".