Se listen: Disse anlæg importerer mest affald til forbrænding

26. april kl. 06:005
Energitårnet Roskilde
Illustration: Argo.
Aalborg Portland er landets største affaldsimportør, mens Argo er det eneste affaldsselskab, som importerer mere end 100.000 tons årligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan godt være, at Aalborg Portland er landets største importør af affald som brændsel, men blandt de kommunale affaldsforbrændingsanlæg halter affaldsselskabet Argo ikke langt bagefter. I 2019 importerede selskabet over 112.000 tons affald fra udlandet for at have nok at fyre op med i ovnlinjerne i Energitårnet i Roskilde.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. april kl. 20:29

Det er rigtigt godt for klima og miljø når vi importerer affald til forbrænding. Affaldet vil i næsten alle tilfælde erstatte enten fossilt brændsel eller importeret biomasse. Og det affald vi importerer ville ofte ellers være endt på lossepladser, hvor det stille og roligt kunne afgive CO2, metan eller lattergas. Potente drivhusgasser. Det kan godt være at importen tæller negativt i Danmarks CO2 regnskab, men det viser jo bare hvorfor det er alt for snæversynet kun at fokusere på det.

4
26. april kl. 12:37

Det er altså underligt, at det kan betragtes som skadeligt, at Danmark importerer affald til brug for energiproduktion. Vi ved med meget stor sikkerhed, at det aktuelle affald ville være deponeret - og energiindholdet altså tabt. Det er helt uden betydning, at det importerede affald indeholder mindre mængder plast. Hovedparten af den plast, som vi indsamler til genanvendelse og eksporterer til dette formål bliver jo alligevel brændt, fordi det reelt IKKE kan genanvendes.

Vi har brug for energien - særligt nu hvor alle kun taler om mere fjernvarme, så al tale om at lukke forbrændingskapacitet burde forstumme og i stedet erstattes af planer for opgradering af vores affaldsforbrændingsanlæg, så de alle får optimeret såvel kedler som røggasrensning, etableret røggaskondensering og opsamling af CO2.

Det vil objektivt set både være godt for klima og miljø - og være en rigtig god forretning, da indtægten ved at modtage affaldet vil give et solidt bidrag til de nødvendige investeringer. Og affald er der nok af al den stund, at vores hidtidige import formentlig kun udgør en promille af de mængder, der deponeres indenfor EU.

Og så er der ingen reel konkurrence om denne energikilde, så vi kan være sikre på leverancerne i rigtig mange år ud i fremtiden.

Ulempen er naturligvis de opgørelses metoder, som bliver betragtet som negative, men heller bruge kræfter på at få dem ændret til noget mere hensigtsmæssigt end at lukke forbrændingsanlæg.

3
Redaktør -
26. april kl. 09:54
Redaktør

Hej Claus

Ja, det kræver, at man accepterer cookies for at se grafikken. Hvis der er et stort ønske for det, så kan jeg godt lægge en billedversion op, men det ser ikke helt så godt ud som infografikken.

Mvh Simon Freiesleben, redaktør for WasteTech

2
26. april kl. 09:44

... hvor er listen fra overskriften i øvrigt henne? Er det den, blokeres af den boks som kræver at jeg accepterer alle jeres markedsførings-cookies for at vise sit indhold?

1
26. april kl. 08:27

Mangler eksporten ikke i dette billede af øget udveksling af affald over grænserne? Der sendes bl.a. en del affaldstræ til Sverige og andre steder hvor afgiften på forbrænding af affaldstræ er lavere. Desuden sendes en hel del affaldsplast ud af Danmark til forbrænding i andre lande (sammen med en mindre andel som det lykkes at genanvende). Det må vel trække i modsat retning når Dan Jørgensen er ked af import af fossilt affald, der kommer til at tælle med i vores mål for national udledning af fossil CO2.