Se listen: Disse anlæg importerer mest affald til forbrænding

Energitårnet Roskilde
Argos kraftvarmeværk i Roskilde omdanner forbrændingsegnet affald til energi. Værket er arkitekttegnet og kendt som Energitårnet. Illustration: Argo.
Aalborg Portland er landets største affaldsimportør, mens Argo er det eneste affaldsselskab, som importerer mere end 100.000 tons årligt.
26. april kl. 06:00

Det kan godt være, at Aalborg Portland er landets største importør af affald som brændsel, men blandt de kommunale affaldsforbrændingsanlæg halter affaldsselskabet Argo ikke langt bagefter. I 2019 importerede selskabet over 112.000 tons affald fra udlandet for at have nok at fyre op med i ovnlinjerne i Energitårnet i Roskilde.

Læs også: Affaldsdirektør: »Det er ikke et fy-ord for os at importere affald«

Det viser en aktindsigt med en opgørelse over import af affald til forbrænding, som WasteTech har fået af Miljøstyrelsen. Her fremgår det, at mængden af importeret affald er steget markant siden 2010. Således blev der i 2019 importeret 548.569 tons affald – en voldsom stigning fra de knap 35.000 tons der blev importeret i 2010.

Tallene for 2020 og 2021 er endnu ikke kvalitetstjekket, og fordelingen på anlægsniveau kendes derfor ikke. Men de foreløbige tal viser, at mens mængderne steg en anelse i 2020, så har affaldsimporten tilsyneladende taget et dyk i 2021. Her blev der på landsplan importeret 447.907 tons affald til forbrænding.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
Flemming Bach Thomassen
26. april kl. 20:29

Det er rigtigt godt for klima og miljø når vi importerer affald til forbrænding. Affaldet vil i næsten alle tilfælde erstatte enten fossilt brændsel eller importeret biomasse. Og det affald vi importerer ville ofte ellers være endt på lossepladser, hvor det stille og roligt kunne afgive CO2, metan eller lattergas. Potente drivhusgasser. Det kan godt være at importen tæller negativt i Danmarks CO2 regnskab, men det viser jo bare hvorfor det er alt for snæversynet kun at fokusere på det.

4
Finn Langgaard
26. april kl. 12:37

Det er altså underligt, at det kan betragtes som skadeligt, at Danmark importerer affald til brug for energiproduktion. Vi ved med meget stor sikkerhed, at det aktuelle affald ville være deponeret - og energiindholdet altså tabt. Det er helt uden betydning, at det importerede affald indeholder mindre mængder plast. Hovedparten af den plast, som vi indsamler til genanvendelse og eksporterer til dette formål bliver jo alligevel brændt, fordi det reelt IKKE kan genanvendes.

Vi har brug for energien - særligt nu hvor alle kun taler om mere fjernvarme, så al tale om at lukke forbrændingskapacitet burde forstumme og i stedet erstattes af planer for opgradering af vores affaldsforbrændingsanlæg, så de alle får optimeret såvel kedler som røggasrensning, etableret røggaskondensering og opsamling af CO2.

Det vil objektivt set både være godt for klima og miljø - og være en rigtig god forretning, da indtægten ved at modtage affaldet vil give et solidt bidrag til de nødvendige investeringer. Og affald er der nok af al den stund, at vores hidtidige import formentlig kun udgør en promille af de mængder, der deponeres indenfor EU.

Og så er der ingen reel konkurrence om denne energikilde, så vi kan være sikre på leverancerne i rigtig mange år ud i fremtiden.

Ulempen er naturligvis de opgørelses metoder, som bliver betragtet som negative, men heller bruge kræfter på at få dem ændret til noget mere hensigtsmæssigt end at lukke forbrændingsanlæg.

3
Simon Freiesleben
26. april kl. 09:54
editor

Hej Claus

Ja, det kræver, at man accepterer cookies for at se grafikken. Hvis der er et stort ønske for det, så kan jeg godt lægge en billedversion op, men det ser ikke helt så godt ud som infografikken.

Mvh Simon Freiesleben, redaktør for WasteTech

2
Claus Hindsgaul
26. april kl. 09:44

... hvor er listen fra overskriften i øvrigt henne? Er det den, blokeres af den boks som kræver at jeg accepterer alle jeres markedsførings-cookies for at vise sit indhold?

1
Claus Hindsgaul
26. april kl. 08:27

Mangler eksporten ikke i dette billede af øget udveksling af affald over grænserne? Der sendes bl.a. en del affaldstræ til Sverige og andre steder hvor afgiften på forbrænding af affaldstræ er lavere. Desuden sendes en hel del affaldsplast ud af Danmark til forbrænding i andre lande (sammen med en mindre andel som det lykkes at genanvende). Det må vel trække i modsat retning når Dan Jørgensen er ked af import af fossilt affald, der kommer til at tælle med i vores mål for national udledning af fossil CO2.