Røde Kors vil levere råstofferne til at sætte skub i tekstilgenanvendelsen

Røde Kors Råstof
Illustration: Røde Kors. Se større version
Genbrugsindsatsen er stadig den vigtigste prioriteret, men fremover vil Røde Kors åbne op for at sælge sorterede, ikke-genbrugelige tekstilmaterialer direkte til designere og producenter i et forsøg på at hjælpe udviklingen af nye genanvendelsesløsninger i gang.
24. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Hvert år modtager Røde Kors over 10.000 tons tekstiler, som sorteres og sættes til salg i organisationens 250 genbrugsbutikker over hele landet. Men på trods af, at interessen for genbrug er tiltagende, så er der stadig store mængder tekstiler indleveret til genbrug, der bliver i overskud. Enten fordi det er for ødelagt til at kunne sælges som genbrugstøj eller fordi kvaliteten er for lav til det danske marked.

Disse overskydende tekstiler vil Røde Kors nu under det nye »Råstof«-initiativ sende på markedet, så virksomheder, uddannelsesinstitutioner og private aktører for en »symbolsk betaling« kan købe sig adgang til tekstiler, der er udsorteret i kategorier såsom »denim«, »bomuldsfibre« eller »pels, skind og læder«.

Derved får den interesserede part kun tekstiler af det ønskede materiale og undgår at rode igennem en blandet bunke tøj for at finde det, de gerne vil arbejde videre med. Tina Donnerborg, chef for Røde Kors Genbrug, håber, at den velgørende organisation derved kan være med til at modne og udvikle markedet for genanvendelsesløsninger og skabe nye aftagningsmuligheder for de store mængder tekstiler, som kommunerne efter planen skal begynde at indsamle næste år.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
24. juni 2021 kl. 09:48

Det bliver spændende at se, dels hvor meget der kan udsorteres og afsættes og dels hvor stor en andel dette udgør af den samlede mængde i Røde Kors regi. Når man alligevel sorterer, er det en rigtig god idé at supplere med genanvendelsesfraktioner, som bør kunne sikre fornuftig økonomi og praktisk udnyttelse af materialerne. Og når tekstilerne har været gennem en sortereproces, hvor det der er muligt at afsætte til genanvejdelse er taget ud, bør resten kunne energigenvindes og regnes som genanvendt.