Sådan producerede REC Solar tidligere silicium. Nu er der store ændringer i produktionen
Sådan producerede REC Solar tidligere silicium. Nu er der store ændringer i produktionen

Foto : Erik Martinussen

REC kan have fundet løsningen på solindustriens affaldsproblem

»Et branchegennembrud«. Det er, hvad teknologidirektør Olav Holta fra REC Solar siger om den nye, norskudviklede smelteproces, som REC Solar har udviklet i Kristiansand.  250 millioner norske kroner (ca. 185 mio. danske kroner, red.) har selskabet investeret i nyt produktionsudstyr. I løbet af foråret 2020 er målet at være i gang med den nye produktionslinje.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Norwegian Tech Awards 2019

KANDIDAT NR 2, TU Energi

Hvad: Genanvender superrent silicium til genbrug i supereffektive solceller

Hvem: REC Solar i Kristiansand

UAFHÆNGIG VURDERING: 

Ved Fiskaa Teknologipark i Kristiansand vil REC Solar som de første i verden udnytte affald fra solcelleproduktion i ny produktion. Enova støtter det banebrydende teknologiprojekt med 110 millioner NOK.

Markedsdirektør Øyvind Leistad fra Enova er fuld af lovord om REC Solars nye smelteteknologi.

»Dette er genbrug og energieffektivisering, når det er allerbedst,« siger han.

»Solceller er et vigtigt produkt for lavudledningssamfundet, men kræver også meget energi til fremstillingen. REC bidrager nu til, at udnyttelsen af silicium, som er råmaterialet i solceller, bliver mere effektivt og bæredygtigt. Ved genbrug går behovet for at tilføre nyt råmateriale ned, og denne nye teknologi vil nedbarbere de årlige udslip tilknyttet produktionen i Kristiansand med 75.000 ton CO2. Det siger lidt om, hvad dette kan gøre for verdens solcelleproduktion, hvis teknologien får fodfæste i markedet,« siger Enova-chefen.

REC får også ros fra forskningschefen for solenergi på Institutt for Energiteknikk (IFE):

»Det, REC har formået at gøre i Kristiansand, kan få meget stor betydning for solbranchen,« siger han.

Også miljøminister Ola Elvestuen har rost projektet.

»REC Solars nye produktionsproces er en teknologisk verdensnyhed, som svarer på begge disse to udfordringer. Gennem Enova støtter regeringen teknologiudvikling, som bidrager til den nødvendige omstilling mod lavudledningssamfundet,« sagde klima- og miljøminister Ola Elvestuen, da Enova i efteråret støttede projektet med 110 millioner NOK.