Radioaktivt hospitalsaffald udløser økonomisk hovedpine i Aarhus og Odense

Cyklotron cyclotron bunker Aarhus Universitetshospital Nørrebrogade
Cyklotronbunkerne på Aarhus Universitetshospitals gamle afdeling skal rives ned. Selv om de relativt nye bunkere er designet med delvist brug af betonelementer, bliver den alligevel dyr at fjerne. Hvor dyr er endnu ikke fastlagt, men Aarhus Universitetshospital forventer, at det vil koste omkring 14 mio. kr. Odense Universitetshospital står overfor en lignende opgave, men med en ældre bunker, der ikke bliver nær så let at skille ad. Illustration: Søren Baarsgaard Hansen / Aarhus Universitetshospital. Se større version
Nedrivningen af gamle cyklotronbunkere på hospitaler i Aarhus og Odense bliver dyre. Regionerne havde håbet at få lov til at lade radioaktiviteten henfalde, men det har Sundhedsstyrelsen afvist. Nu er spørgsmålet, hvor mange tons svagt radioaktiv beton, der skal sendes til deponering.
24. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I en kælder på Aarhus Universitetshospital gamle matrikel på Nørrebrogade venter en dyr nedrivningsopgave.

Kælderen blev bygget i 2008 til at huse PET-afdelingens cyklotroner. Cyklotronerne producerer kortlivede isotoper, der bruges til scanninger. Under produktionen udsendes der stråling og cyklotronerne er derfor indkapslet i en solid betonkonstruktion, hvor der dannes små mængder radioaktive stoffer som følge af bestrålingen. Efter afdelingen er flyttet til Skejby, er cyklotronerne blevet slukket og bygningerne solgt. Hospitalet havde håbet at få lov til at lade de bestrålede dele af kælderen afspærre og stå indtil strålingen naturligt var forsvundet om 30-40 år, men det har Sundhedsstyrelsen nu afvist: Cyklotronbunkerne skal fjernes, og noget af det radioaktive materiale deponeres hos Dansk Dekomissionering på Risø - det eneste deponi til radioaktivt materiale på dansk jord.

Det betyder, at regningen for nedrivningen bliver mere end fordoblet fra 6,65 mio. kr. til 14 mio. kr.

150 ton radioaktiv beton 

Regningen kan imidlertid blive endnu større, hvis Sundhedsstyrelsen kræver at større mængder materiale skal deponeres, men Aarhus Universitetshospital nuværende forventning er, at op til 15 ton beton og armeringsjern skal sendes til Risø, fortæller hospitalsfysiker på Aarhus Universitetshospital Søren Baarsgaard Hansen, der er ansvarlig for dekommissioneringsprojektet.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.