Professor: Plastproduktion af opfanget CO2 er vejen frem

Amager Bakke
Amager Bakke skal efter planen forsynes med et fuldskala anlæg til CO2-fangst i 2025. Illustration: ARC. Se større version
Ifølge Henrik Wenzel, forsker i cirkulær økonomi, bliver plastfremstilling af opfanget CO2 og brint en vigtig del af fremtidens grønne affaldssystem og genanvendelse af plast.
12. oktober 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Selvom afbrænding af plast ikke ligefrem klinger af grøn omstilling, er det lige netop det Henrik Wenzel, forsker i cirkulær økonomi på Syddansk Universitet, peger på som en af fremtidens mest hensigtsmæssige metoder til genanvendelse af plast. 

Når plasten afbrændes på et forbrændingsanlæg, så udnytter man energien og hvis man bagefter opfanger CO2’en og tilsætter brint, så er det muligt at fremstille metanol, som videre kan blive til olefiner og aromater - to grundsten til fremstilling af de fleste typer plast:

”Det er fuldt ud lige så cirkulært, som den traditionelle mekaniske genanvendelse af plast, og det vil give plastproducenter en større frihed til at anvende plastiktyper, som har de rigtige egenskaber til deres produkter, men som i dag ikke passer særligt godt ind i hverken mekanisk genanvendelse eller pyrolyse,” forklarer Henrik Wenzel til Ingeniøren. 

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
13. oktober 2021 kl. 22:30

Udsortering af plast via pantsystemer, forbrænding af resteni danske affaldsforbrændingsanlæg med meget høj energiudnyttelse via samproduktion af el og varme samt røggaskondensering - med efterfølgende CO2 fangst, som bruges til fremstilling af plast.

Hvis det er en mulighed og ikke blot en utopi, så må det være på tide at sætte yderligere affaldssortering på pause, så vi ikke spilder investering i flere beholdere og biler til indsamlingsordninger, som lige straks skal skrottes.

Den nuværende plastopsamling er ekstremt omkostningstung og ineffektiv i forhold til genanvendelse - og giver stort energitab, fordi en væsentlig del af plasten 'energigenvindes' i anlæg med betydeligt ringere energieffektivitet som f.eks. cementfabrikker og jernindustri, så kan vi få den stoppet, vil det være et stort plus - ikke kun for økonomien, men absolut også for klimaet.