Professor om fleksibel tømning: »Ruteplanlægning er ikke en tryllestav«

29. april 2021 kl. 06:001
Vestforbrænding affald
Illustration: Vestforbrænding.
Når borgerne helt selv bestemmer, hvornår de vil have hentet deres affald, så skal skraldebilerne i gennemsnit køre 5,7 gange længere end normalt. Det viser beregninger fra Aarhus Universitet på baggrund af et pilotforsøg i Glostrup, hvor projektlederen dog stadig er optimistisk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis borgerne helt selv må bestemme, hvornår deres glas- og metalcontainer skal tømmes, så kan man spare mange unødvendige tømninger af halvtomme spande. Normalt bliver spandene tømt hver ottende uge, men ved fleksibel tømning kan man i gennemsnit vente til næsten hver 12. uge med at tømme.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. maj 2021 kl. 22:13

I stedet for frit valg af afhentning kan man give mulighed for at afmelde unødvendige tømninger. Det skal så ske senest 2 hverdage inden den planlagte tømning - og man kan fastsætte regler for, hvor mange gange i træk den enkelte husstand kan afmelde hver af de aktuelle fraktioner. Der er jo forskel på fraktionerne fra rest- og madaffald, som formentlig SKAL tømmes mindst hver 14. dag - og så papir, hvor husstande uden reklamer og aviser måske kan nøjes med én tømning årligt.

Ved afmelding bør der naturligvis gives en rabat, som svarer til den direkte tømningsomkostning, så man er sikker på at få de faste omkostninger finansieret i renovationsvirksomheden.

I vore dage burde en sådan løsning rent praktisk kunne lade sig gøre.

Det vil så betyde, at man ret hurtigt får et erfaringsgrundlag, der fortæller, hvor mange tømninger man i gennemsnit kan forvente, hvilket vil betyde, at ruterne kan gøres længere. Med to dages afmeldingsfrist vil der være mulighed for at varsle tømning via SMS for det antal husstande, som kan klares på ruten. Det kan så betyde, at tømningsdagen ikke ligger helt fast, men kan svinge lidt fra gang til gang. Det er en beskeden pris at betale for at undgå de mange tømninger af meget små mængder - og reelt give mere rationel kørsel med større mængder afhentet pr. dag og mindre CO2 udslip pr. afhentet ton.