Producentansvarsdirektør: Tag ved lære af fortiden og tag jagten på free-riders alvorligt

Sortering af elektronikaffald AI
Illustration: Christian Østergaard.
I en ny evaluering af Dansk Producentansvar (DPA), der varetager producentansvaret for biler, elektronik og batterier, fremhæves en række »bekymringspunkter«. Blandt disse er, at der ikke slås hårdt nok ned på virksomheder, der snylter på producentansvaret og ikke bidrager økonomisk.
20. januar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kan få konsekvenser for tilliden til, at myndighedsopgaven løftes, når der ikke systematisk følges op på de virksomheder, der snylter på systemet og ikke betaler til producentansvaret. Sådan lyder et af de centrale »bekymringspunkter« i den evaluering af Dansk Producentansvar (DPA, tidligere DPA-System), som Oxford Research har gennemført for Miljøstyrelsen.

Evalueringen er gennemført på baggrund af dokumentstudier samt 25 interviews og omhandler både den overordnede struktur hos DPA samt producentansvarets sagsbehandling og økonomi. Der identificeres i rapporten en række områder, som kræver en styrket indsats.

Foruden free-rider problematikken fremhæves det også i rapporten, at der hos DPA »over tid har været en manglende efterlevelse af de almindelige forvaltningsretlige grundprincipper i forbindelse med sagsbehandlingen« samt en frustration over uigennemsigtighed i forhold til gebyrstigninger blandt de kollektive ordninger på WEE og BAT-områderne.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger