Producentansvar for emballager revses: »Hvor er ambitionsniveauet?«

6. september 2022 kl. 06:001
emballageaffald
Fra 2025 bliver emballageproducenter omfattet af et »oprydningsansvar«, som pålægger dem at betale regningen, når deres produkter ender i naturen. Illustration: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Den længeventede politiske aftale om rammerne for det kommende producentansvar for emballager blev præsenteret lørdag. Ifølge brancheorganisationer er det et lille skridt den rette vej, men ambitionsniveauet imponerer ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage

De ansvarlige producenter skal frem over selv betale regningen for at få indsamlet og affaldsbehandlet de emballager, som de sender på markedet. I alt bliver cirka 41.000 virksomheder omfattet af den politiske aftale om et udvidet producentansvar for emballager, som regeringen og en bred forligskreds lørdag kunne præsentere.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. september 2022 kl. 11:26

Hvad er det egentlig, at producenterne skal betale? De kommunale indsamling af genanvendelige fraktioner er temmelig dyre. Vi producentansvaret betyde, at kommunerne kan sende regning på indkøb af materiel, afhentning af de aktuelle fraktioner, omlastning og levering til behandling til producentselskaberne?

Det vil være ægte producentansvar - og det vil give store nedslag i renovationsgebyrerne. At borgerne så må betale mere for varerne er ganske underordnet - nu har de jo en besparelse til at betale med.

Hvis det ender som for producentansvaret for elektronik, er der intet hentet for forbrugerne. Her har kommunerne jo beholdt stort set hele regningen, da udgifterne ligger i at modtage, opbevare og sikre varerne.