Politisk opgavetyveri udløser samråd: Departement og styrelse uenige om klimaeffekt ved affaldspolitik

2. maj kl. 06:001
Theresa Scavenius
Illustration: Marie Hald.
Klimarådet har længe kritiseret regeringens affaldspolitik for at have tvivlsomme klimaeffekter, og nu viser det sig, at Energistyrelsen deler den skepsis. Det fremgår dog ikke at den nye klimafremskrivning, men det skyldes, at Klimaministeriet har trumfet regeringens holdning igennem. Det viser flere mediers afdækning.

Hvert år fremlægger Energistyrelsen en klimafremskrivning, som viser det bedste estimat fra styrelsens fagfolk af effekten af danske klimapolitiske tiltag på landets fremtidige udledninger. Men fremover skal den opgave ikke længere varetages af Energistyrelsen. I stedet bliver det Klimaministeriet selv, der skal lave fremskrivningen.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. maj kl. 00:11

Hvad skal vi gøre med brændbart affald, som ikke kan genanvendes? Hvis det ikke kan eller må brændes, fordi denne proces udleder CO2, kan det kun gå på deponi, hvor det over tid vil udlede sit kulstof-indhold i form af metan. Er det bedre? Udnyttelse af energiindholdet giver varme og el. Varmen typisk via fjernvarmesystemer, som repræsenterer betydelige investeringer i form af CO2. Hvis varmen i stedet skal leveres via varmepumper, vil der skulle investeres meget store mængder CO2 til flere vindmøller, solceller og hvad der ellers skal til at skaffe den meget store mængde energi, som vi i dag trækker ud af affaldet.

Reelt er det helt uden betydning for klimaet om dette affald kommer fra Danmark eller fra andre lande. Langt den største del at det brændbare husholdningsaffald ender på deponi, hvor energi-indholdet ikke udnyttes, men stadig nedbrydes og skader atmosfæren. Det er derfor udenfor enhver diskussion i enhver henseende POSITIVT at udnytte dette affald som en af de mange energikilder, som er nødvendige for at skaffe den varme og el, som vi har brug for.

Det er ren fantisme at insistere på at nedlægge affaldsforbrændingsanlæg. Disse anlæg repræsenterer ikke kun i sig selv en meget stor investering, men investeringen i de tilhørende fjernvarmeanlæg er formentlig betydeligt større - og hvorfra skal varmekunderne få deres varme, hvis værkerne lukker?