PFAS på gamle lossepladser kan true drikkevandet i hovedstaden

Bagsværd Einars Losseplads
Illustration: Michael Rothenborg.
I indvindingsoplandet til vandværker i Gentofte og Gladsaxe Kommune er der mistanke om PFAS i flere tidligere grusgrave, der blev brugt til affald. Region Hovedstaden vil nu undersøge risikoen nærmere.
7. juni kl. 06:00

Det er svært at forestille sig, at der engang lå en grusgrav, der blev til ’Einars Losseplads’ her på Bagsværdvej – og at Gladsaxe Kommune stadig er opmærksomme på den og nærliggende lossepladser ift. drikkevandet her og i nabokommunen Gentofte.

Det hvide 1960’er byggeri med garager i kælderplan fremstår velholdt, nærmest nydeligt, og på græsplænerne er der både legeplads, fodboldbane og svømmepøl.

Boligblokkene blev opført i 1968-69, men i 1950’erne og 1960’erne blev stedet her brugt som først grusgrav, siden losseplads; den blev tilsyneladende ikke opkaldt efter nogen bestemt Einar, men fik navnet fra den nærliggende Einarsvej i kvarteret med andre gamle nordiske navne. Og lossepladsen er nu sammen med nabogrunden P.O. Kollegiet kortlagt og med på Region Hovedstadens liste over undersøgelser, der forventes igangsat 2021-23.

Området er nemlig indvindingsopland for Ermelundsværket i Gentofte, der leverer vand til Gentofte Kommune.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger