Nyt EU-træningsprogram skal nedbryde barrieren for genanvendelse af næringsstoffer

14. januar 2021 kl. 06:001
bioaffald
Illustration: Lightman_pic / Bigstockphoto.
Der findes store mængder næringsstoffer i affaldsstrømmen, som vi ikke er gode nok til at udnytte i dag. Det vil et nyt EU-projekt gøre op med, hvor 15 ph.d.’er under ledelse af en dansk forsker, skal undersøge nye løsninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Halvdelen af de danske kommuner indsamler i dag borgernes sorterede madaffald, og udbygningen af nye biogasanlæg går over stok og sten i hastigt tempo. De seneste fremskrivninger viser, at biogasproduktionen i 2030 vil spare den danske klimaudledning for 0,6 tons CO2.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. januar 2021 kl. 13:31

Det man skal huske, det er, at der er en enorm synergieffekt ved at kunne tage madaffaldet og sambehandle det med husdyrgødningen via biogasanlægget. På den måde kan vi pille klimagasserne ud, udnytte energien bedre og mindske vandmiljøpåvirkningen.

Så blev synergieffekten ved at sambehandle gylle og organisk affald hevet frem igen. Altså at biogaspotentialet stiger når man behandler det sammen i stedet for hver for sig, så "2+2=5". Der er flere der målrettet har forsøgt at eftervise det, men indtil videre har jeg kun hørt at det ikke er lykkedes for nogen.

På trods af at den tekniske synergieffekt tilsyneladende ikke findes, så er der i Danmark en stor synergieffekt ved sambehandling, og den er politisk bestemt; de høje tilskud fra gyllebehandling gives nemlig også for behandling af det mere energitætte organiske affald , hvis man altså behandler en bestemt mængde gylle på samme anlæg. Denne "synergi" udnyttes bl.a. på større anlæg hvor gyllen behandles i een reaktor, mens det organiske affald behandles i en helt separat reaktor - men med det høje gylle-tilskud.

Så synergieffekten er politisk bestemt - og sådan en kan på samme måde udrulles til mange andre sektorer hvor der ikke er en teknisk fordel ved det.