Ny rapport: CO2-fangst på Amager Bakke halverer strømproduktion men øger varmeproduktionen

Amager Bakke
Illustration: ARC.
Forskere fra DTU Miljø har beregnet påvirkningen af at installere CO2-fangst på Amager Bakke. Trods enkelte ulemper er det overordnet set en klar gevinst for klimaet, lyder konklusionen.
4. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det blev spøgende omtalt som en »termodynamisk katastrofe«, da WasteTech tidligere på året besøgte ARC for at høre om forsøget på at gøre den kommende CO2-fangstproces på anlægget energineutral ved at bruge anlæggets egen strømproduktion til at drive processen og udnytte overskudsvarmen.

Nu har forskere fra DTU Miljø sammen med Rambøll undersøgt effekten ved implementering af CO2-fangst på anlæggets energibalance og kortlagt omfanget af »katastrofen«. Livscyklusanalysen viser, at den planlagte CO2-fangstmetode kommer til at formindske produktionen af strøm på anlægget med 50 procent. Til gengæld vil anlægget kunne levere 20 procent mere varme til fjernvarmenettet.

»Energiproduktionen vil være den samme, men anlægget vil generere mere energi som varme fremfor elektricitet,« forklarer Valentina Bisinella, adjunkt ved DTU Miljø og medforfatter på den nye rapport.

Har det nogen betydning rent klimamæssigt? Er det bedre eller værre at få energien ud som varme?

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. november 2021 kl. 22:01

Når problemerne med afsætning af varmeproduktionen er størst om sommeren, er det da godt, at ARC er bygget med en meget fleksibel kapacitetsudvidelse - man kan så vidt jeg husker komme udnytte hele kapaciteten på 560.000 tons årligt ved at brænde mere om vinteren og mindre om sommeren. I sommertiden er det vel normalt at ovnlinierne er lukket - én ad gangen - for revision, det vil sige almindelig vedligeholdelse, så allerede her er der jo mulighed for nedsat produktion i den kritiske periode.

Tilsvarende gælder formentlig for de øvrige affaldsforbrændingsanlæg.

Så problemet er alene muligheden for at forskyde anvendelsen af affald. Reelt formentlig at begrænse importen i sommermånederne og øge den i de koldere måneder. Det bør kunne løses.

Ingen forbedringer opnås gratis, så det må vel erkendes, at der her er en absolut billig CO2 reduktion - uanset påvirkningen af energiformen.