Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

18. november 2021 kl. 06:002
plastemballage
Illustration: Nopparatp / BigStockPhoto.
Danske forskere og virksomheder har i et Innovationsfond-projekt udviklet en ny måde at fremstille fødevareemballage på, som gør multilaminater overflødige. Derved bliver emballagerne lettere at genanvende.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når du købet en pose ris eller revet ost i supermarkedet, så vil plastposen sjældent bestå af blot én plastpolymer. Når posen både skal være så let som mulig og se indbydende ud, så kræver det en række fremstillingstekniske fiksfakserier – og derfor består mange fødevareemballager i dag af et sted mellem to og syv lag af forskellige plasttyper.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. november 2021 kl. 18:31

Det er da godt, at der er tiltag på vej, som kan øge genanvendelsen af husholdningsplast. Problemet er blot, at man allerede nu har igangsat indsamling af plast, som for størstedelens vedkommende slet ikke kan genanvendes.

Og at forudsætningerne for at komme videre med genanvendelsen ligger meget langt ude i fremtiden. De nye idéer er så nye, at der vil gå mindst 10 år inden de i praksis er taget i brug i et omfang, der har betydning.

De nuværende indsamlinger giver en enorm udgift og ingen gevinst. Så helt ærligt: Stop nu det spild af ressourcer som indsamling af denne fraktion medfører.

Jeg står stadig ved mine gamle overslag, der viser, at hver reelt genanvendt ton plast medfører udgifter på mindst kr. 40.000 pr. ton - og et tilsvarende CO2 udslip i processen - alt inklusive.

1
18. november 2021 kl. 10:59

Det er et vigtigt skridt hen imod at gøre mere affaldsplast genanvendeligt. Men jeg håber at de også ser på design-from-recycling, så der snart bliver et væsentligt marked for affaldsplast som IKKE har virgin kvalitet. Ellers kan de let ende med at man løser monopolymer-udfordringen ved at bruge rafinnerede lag af f.eks. LDPE på LLLDPE på HDPE - og dermed ikke kan bruge de xxPE-blandinger som sorteringen giver som input.