Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

plastemballage
Illustration: Nopparatp / BigStockPhoto. Se større version
Danske forskere og virksomheder har i et Innovationsfond-projekt udviklet en ny måde at fremstille fødevareemballage på, som gør multilaminater overflødige. Derved bliver emballagerne lettere at genanvende.
18. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Når du købet en pose ris eller revet ost i supermarkedet, så vil plastposen sjældent bestå af blot én plastpolymer. Når posen både skal være så let som mulig og se indbydende ud, så kræver det en række fremstillingstekniske fiksfakserier – og derfor består mange fødevareemballager i dag af et sted mellem to og syv lag af forskellige plasttyper.

Det er imidlertid ikke nemt at genanvende plast, når man først har svejset og limet flere polymerer sammen. Det problem forsøger et nyt projekt med titlen »Circular Mono Plastic Packaging« at løse ved en ny fremstillingsmetode, som fremover vil gøre det muligt at fremstille fødevareemballager i ét lag af samme polymer.

»Det er et kæmpe problem, at vi får genanvendt alt for lidt af den plast, der bliver sendt på markedet. Det skyldes i høj grad, at man sammenblander materialer på kryds og tværs. Når først materialerne er limet sammen, så er de nærmest uden for rækkevidde i forhold til genanvendelse,« forklarer Søren Rahbek Østergaard, seniorkonsulent og projektsekretær ved Teknologisk Institut, og fortsætter:

»Teoretisk kan det kemisk genanvendes og der arbejdes også på nye fysiske, biologiske og kemiske metoder til at separere materialerne igen. Men her forsøger vi at lave en fleksibel plastfilm i ét materiale, så det ikke bliver nødvendigt.«

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#2
Finn Langgaard
18. november 2021 kl. 18:31

Det er da godt, at der er tiltag på vej, som kan øge genanvendelsen af husholdningsplast. Problemet er blot, at man allerede nu har igangsat indsamling af plast, som for størstedelens vedkommende slet ikke kan genanvendes.

Og at forudsætningerne for at komme videre med genanvendelsen ligger meget langt ude i fremtiden. De nye idéer er så nye, at der vil gå mindst 10 år inden de i praksis er taget i brug i et omfang, der har betydning.

De nuværende indsamlinger giver en enorm udgift og ingen gevinst. Så helt ærligt: Stop nu det spild af ressourcer som indsamling af denne fraktion medfører.

Jeg står stadig ved mine gamle overslag, der viser, at hver reelt genanvendt ton plast medfører udgifter på mindst kr. 40.000 pr. ton - og et tilsvarende CO2 udslip i processen - alt inklusive.

#1
Claus Hindsgaul
18. november 2021 kl. 10:59

Det er et vigtigt skridt hen imod at gøre mere affaldsplast genanvendeligt. Men jeg håber at de også ser på design-from-recycling, så der snart bliver et væsentligt marked for affaldsplast som IKKE har virgin kvalitet. Ellers kan de let ende med at man løser monopolymer-udfordringen ved at bruge rafinnerede lag af f.eks. LDPE på LLLDPE på HDPE - og dermed ikke kan bruge de xxPE-blandinger som sorteringen giver som input.