Ny metode kan genindvinde metaller fra elektronikskrot ved rumtemperatur

13. oktober 2022 kl. 06:001
Ny metode kan genindvinde metaller fra elektronikskrot ved rumtemperatur
Illustration: LARS BERTELSEN.
Et EU-støttet forskningsprojekt har demonstreret, at guld og andre værdifulde metaller kan udvindes fra elektronikskrot uden brug af omsmeltning ved høje temperaturer. Det kan både spare energi og minimere udledningen af potentielt skadelige gasser og partikler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Affald er guld, lyder den gamle parole. Det er sjældent tilfældet, men lige netop i tilfældet elektronikaffald er der faktisk noget om snakken. De voksende bunker af elektronikaffald er nemlig fyldt med ædelmetaller såsom guld, sølv og palladium – og et ton printplader indeholder omkring 100 gange så meget guld, som der kan udvindes fra et ton malm fra en guldmine. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. oktober 2022 kl. 11:45

At der indsamles for lille en andel af elektronikaffaldet i Danmark kan godt diskuteres. Konklusionen er, at en for lille indsamlet andel giver færre materialer til genanvendelse, men det er næppe sandsynligt - resultatet er blot færre materialer i DANMARK.

Rigtig mange elektriske og elektroniske produkter, som i Danmark betragtes som udtjente og derfor kassable, eksporteres til andre lande, hvor de repareres til fortsat brug. De bliver altså levetidsforlængede og bidrager derfor til en større levestandard for folk, som ikke har råd til nye produkter.

Den fortsatte brug medfører naturligvis større el-forbrug end nye apparater ville gøre, men betyder samtidig mindre produktion af nye apparater - og altså mindre træk på de ressourcer, der medgår til en sådan produktion.

Når de enkelte apparater så endelig kasseres, sker det i lande, hvor værdien af de indeholdte materialer er relativt meget højere end i Danmark - og derfor også med stor sandsynlighed bliver genanvendt.

Konklusionen er, at der ikke rigtigt er noget problem i vores 'alt for små' indsamlede mængder. Kun hvis de havner på deponi, er det problematisk, men jeg er overbevist om, at det kun kan være yderst små mængder, der får en sådan skæbne.