Ny målemetode vil halvere Danmarks genanvendelsesprocent for plast

Foto : Louise Holst Andersen

Ny målemetode vil halvere Danmarks genanvendelsesprocent for plast

55 procent af EU’s plastaffald skal genanvendes om fem år, men det bliver med en ny metode til at opgøre, hvor meget plastaffald vi genanvender. Det vil få Danmarks genanvendelsestal til at styrtdykke.
En lille detalje i Vestforbrændings kontrakter om genanvendelse af plastaffald fik det til at se ud, som om det københavnske affaldsselskab kunne genanvende over 75 procent af københavnernes husholdningsplast. I virkeligheden frygtede affaldsselskabet selv, at under 31 procent af plasten reelt blev genanvendt.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Problemer med genanvendelsesprocenter

Miljøstyrelsens tal 36 procent og 18 procent er regnet ud efter emballageforsyningen - altså mængden af plastemballage, der bliver solgt i Danmark.

Derfor kan man heller ikke sammenligne de tal med eksempelvis Ingeniørens estimat af det nordjyske affaldsselskab Reno-Nords genanvendelsesgrad på 32,5 procent, fordi det tal er udregnet af den samlede mængde plast, som Reno-Nord har indsamlet fra husholdningernes dedikerede plast- og metalspande.

Problemet med Miljøstyrelsens opgørelse i dag - de 36 procent efter den gamle metode - er, at de risikerer at blive pustet kunstigt op, netop fordi det er den indsamlede mængde, der tæller som genanvendt. Så udover at spild ikke tælles med, så er den indsamlede mængde heller ikke vasket, og derfor hæver madrester og fugt vægten.

Derfor vil EU’s nye regler for at opgøre den genanvendte mængde plast også betyde, at plasten skal sorteres, vaskes, tørres og kværnes til plastflager, før den må tælle med i genanvendelsesregnskabet.

På den måde kan den nemmere sammenlignes med hele emballageforsyningen, som Miljøstyrelsen gør i dag, fordi den også er ren og dermed fri for ekstra vægt såsom madrester og fugt.