Ny LCA: Eftersortering udkonkurrerer kildesortering på 14 ud af 18 miljøparametre

13. september 2022 kl. 06:008
eftersortering
Illustration: RYosha / BigStockPhoto.
Ifølge en livscyklusanalyse fra Rambøll er der store klimagevinster at hente på central eftersortering af borgernes restaffald sammenlignet med kildesortering af plast og drikkekarton-fraktionerne. Analysen er bestilt af de fynske kommuner som en del af deres ansøgning om at etablere fælles eftersortering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdateret klokke 14.06: Du kan nu tilgå hele LCA'en i bunden af artiklen og læse med selv.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. september 2022 kl. 14:44

Erstatter hver husstand en karton med en genbrugsemballage om dagen, så spares 3.261 ton affald om året i Københavns Kommune. Hvis det gjaldt alle emballager spares over 4 mio. km om året i transport for husholdningsaffald samlet ind i Københavns kommune. Undgå Genbrug Genanvend Start fra oven af, ikke fra ovnen af!

3
13. september 2022 kl. 10:44

Måske er jeg bare blind, men er der et link til LCA rapporten?

Egentlig ikke overrasket over resultatet, men er mere interesseret i nogle af de mere detaljerede antagelser der kan påvirke resultaterne. For eksempel om der reelt er et marked for kartonner når de indeholder en større mængde biorest end hvad der er i det kildesorterede, og er der det i en fremtid hvor vi sorterer mere og mere ud. Mængde af plastfolier, og hvor meget ender som mixed plastics i de øgede mængder etc.

6
13. september 2022 kl. 12:53

Aders Damgaard

Hej Anders, der er ikke forskel på materialerne fra de 2 indsamlingsordninger viser erfaringer fra de norske anlæg og det ledsagende litteraturstudie (til livscyklusscreeningen) samt erfaringer fra SPÅ's anlæg i Motala, som nu også modtager affald udsorteret til materialenyttiggørelse fra restaffaldet fra 2 forbrændingsanlæg i Stockholm (se eventuelt mere på dakofa.dk, hvor anlæggene er beskrevet). Et nyt anlæg er ydermere under etablering i Jønkøbing. I Norge er man ved at tage konsekvensen af ineffektive kildesorteringsordninger og er i gang med en større strategi for grovsortering af affald til materialenyttiggørelse fra restaffaldet og central polymersortering. I Holland lukker kommuner også kildesorteringsordninger for plast og drikkekarton og udsortere det fra restaffaldet. I 2019 var 1 mio borgere tilsluttet eftersortering og i 2022 er dette tal hen ved 3.5 mio borgere.

4
Redaktør, WasteTech -
13. september 2022 kl. 12:12
Redaktør, WasteTech

Hej Anders

Jeg har kun LCA'en liggende som PDF. Men jeg kan lige undersøge hvor vidt det er muligt at lægge et link op til den.

Mvh Simon Freiesleben, redaktør på WasteTech

5
13. september 2022 kl. 12:46

WasteTech er velkommen til at lægge såvel Livscyklusscreeningen som litteraturstudie og notat om forventninger til en kildesorteringsordning op til download.

2
13. september 2022 kl. 09:42

Hej Finn, Tak for din kommentar. Sådanne sorteringsanlæg er fuldt automatiske og med udsugning mv. Medarbejdere kommer således ikke i kontakt med affaldet. Desuden viser undersøgelser og driftserfaringer fra blandt andet anlæggene hos IVAR i Stavanger og RoAF, at den organiske del findes i 0-60 mm sigteresten, som udsorteres først i processen. Herefter er der ingen forskel i affaldet. Så din bekymring om de nævnte affaldsproblematikker findes ikke. Jeg kan kun anbefale at hoppe en tur forbi youtube og se videoer fra IVAR og RoAF anlæggene i Norge. De her kørt i mange år uden de nævnte problematikker. Din frygt er helt ubegrundet.

1
13. september 2022 kl. 08:42

Mangler der ikke noget? Når vi i vores husholdning udsorterer plast, vil en del af det genanvendelige havne i restaffaldet, fordi det indeholder betydelige andele af letfordærveligt affald. Det samme gælder (mælke)kartoner.

Restaffald indeholder også en hel del letfordærveligt og sundhedsskadeligt affald, som ved indsamling og komprimering uvægerligt vil forurene en del af det øvrige affald. Jeg tænker først og fremmest på bleer med indhold. En relativt stor del heraf er voksenbleer, der typisk bruges af personer, som er medicinerede i større eller mindre omfang. I glasindsamlingen ses jævnligt emballager, som ikke er tømt. De lægges formentligt oftere i restaffaldet, hvor de risikerer at blive knust og dermed sprede deres indhold til resten af affaldet. Vi taler her med rester af sild, rødbeder, pesto og meget andet. Ofte over dato, muggent eller bare ulækkert.

Hvor stor en del af det genanvendelige affald bliver forurenet af sådanne affaldstyper, så det reelt ikke bør sorteres ud til genanvendelse?

Jeg har meget svært ved at forestille mig større svineri end blandet affald. Blandet restaffald er kun en anelse bedre. I teorien er alt muligt, men i praksis? Man skal være opmærksom på, at et sortereanlæg, som man drømmer om på Fyn (og sikkert også mange andre steder) reelt kan risikere at være en spildt investering. Som 4S anlægget, Helsingør Biogasanlæg og sortereanlægget i Aarhus.

Har vi råd til at gentage sådanne fejltagelser?