Fejlmeddelelse

To log in to this site, your browser must accept cookies from the domain pro.ing.dk.

Nu skal der konkurreres om affaldet: Regeringen dropper kapacitetsloft

15. februar kl. 11:502
ARC
Illustration: ARC.
Med et nyt lovforslag vil regeringen lave radikalt om på vilkårene for landets kommunale affaldsforbrændingsanlæg. Fremover skal de enkelte anlæg konkurrere om retten til at brænde danskernes affald, men kravet om at 30 procent af kapaciteten skal lukke inden 2030 droppes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det har været længe undervejs, men nu er det her endelig. Tirsdag aften sendte Energistyrelsen et nyt lovforslag i høring, som kan vende op og ned på den kommunale affaldssektor. Ifølge lovforslaget skal landets affaldsforbrændingsanlæg fra 2025 gøres til selvstændige selskaber, der skal konkurrere om retten til at brænde affald.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. februar kl. 01:14

At begrænse importen af affald hjælper vel ikke det globale klima? tværtimod, kan man fremføre, hvis vi lykkes med CO2 opsamling på anlæggene.

Er vi ude i at pudse egen glorie for national udledning på bekostning af reel klima gevinst? Ikke så tiltalende en tanke...

1
15. februar kl. 18:19

Det bliver svært! I et åbent EU-udbud fra hver kommune skal forskellige anlæg give tilbud på deres pris for at aftage en given, årlig mængde. Ved vurdering af tilbuddene bliver det nødvendigt at indregne kommunens transportomkostninger til de enkelte anlæg, hvilket med stor sandsynlighed vil betyde, at det nærmeste anlæg står sig bedst i konkurrencen.

Anlæggene har hver for sig leveringsforpligtelser i forhold til at levere fjernvarme og skal derfor sikre sig brændsel nok til disse leverancer - samt de indtægter, som evt. kan komme fra salg af elektricitet til priser, som ingen på forhånd kender.

Hvis man forestiller sig, at mange kommuner udbyder samtidig, kan man sagtens risikere, at et anlæg rent faktisk vinder mere affald end det, der skal til for at levere den energi, som kan afsættes via optimal produktion - det betyder at de sidst mængder reelt kan blive tabsgivende, samtidig med at andre anlæg har for lidt til at opfylde deres forpligtelser.

Med de mange planlagte udvidelser af fjernvarmeanlæggene, åbner man for store usikkerheder i forhold til anlæggenes "indkøb" af af energi i forhold til deres afsætningsmuligheder.

Man vil følgelig være klar til også at skulle aftage fjernvarmen på grundlag af anlæggenes udbud. Dvs. at kommunerne skal udbyde indkøb af fjernvarme i fastlagt mængde og til fastlagt pris.

Problemet hermed er, at det for de enkelte anlæg vil være meget lille mulighed for at levere fjernvarme til andre net end de, som er tilsluttet det enkelte anlæg.

Hvis et anlæg mod forventning ikke vinder udbud på behandling af affald, kan anlægget måske ikke levere den nødvendige varme til fjernvarmesystemet - hvordan vil man så klare en sådan situation? Eller forestiller man sig, at øgede udgifter til brændsel uden begrænsninger kan opkræves via varmeleverancerne?

Når værkerne skal konkurrere, har de meget forskellige udgangspunkter - er anlægget nyere eller ældre, hvor stor er energiudnyttelsen, er der nye krav på vej i forhold til røggasrensning, behandling af rensningsprodukt og slagger, vil der via tilbuddene på behandling være mulighed for at modernisere og vedligeholde anlægget i forhold til myndighedernes retningslinjer - og hvad gør man, hvis det ikke er tilfældet?

Kan man forestille sig at myndighederne lukker et anlæg, som ikke overholder de stillede krav - og hvordan vil man så sikre fjernvarmeleverancerne og den manglende produktion af elektricitet? Er man klar til at lade et anlæg gå konkurs og dermed stoppe driften fra dag til dag, hvilket jo kan blive en konsekvens af forslaget til selskabsgørelse og fri konkurrence på området?

Hvordan forestiller man sig, at det skal være økonomisk muligt at etablere CO2-opsamling på anlæggene uden sikkerhed for at få dækket udgifterne via kundernes betaling for at levere affald - eller fjernvarmekundernes betaling for den leverede energi. Det vil næppe være muligt at skabe overskud hertil via salg af elektricitet, som jo også skal ske via det frie marked.

Undskyld mig, det bliver svært, hvis ikke umuligt!