Miljøstyrelsens faglige vurdering tildeler fynsk eftersortering en delvis sejr

9. marts kl. 05:001
Ivar eftersortering
Illustration: Ivar.
Det fynske projekt om central eftersortering af borgernes affald har taget et vigtigt skridt mod at blive realiseret. Miljøstyrelsen finder nu, at der ingen miljø- eller kvalitetsforskel er på hvorvidt plastaffald indsamles separat eller via eftersortering. Til gengæld hersker der stadig tvivl om mælkekartonerne.

Den fynske enegang på sorteringsfronten har givet anledning til heftig debat mellem tilhængere og modstandere af ideen om at droppe kildesortering for i stedet at indsamle en række genanvendelige affaldsfraktioner via centrale eftersorteringsanlæg. Men nu viser en aktindsigt, at Miljøstyrelsens faglige vurdering falder ud til fordel for de fynske kommuner – i hvert fald delvist.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. marts kl. 13:43

Eftersortering af affald må ske på nogle forudsætninger. Det må være forudsat, at der ud over den blandede fraktion til sortering også er særskilt indsamling af restaffald (med indhold af forurenede emballager, bleer, bind mv.), madaffald (til bioforgasning), farligt affald (til sortering og specialbehandling) og papir (som det næppe vil være hensigtsmæssigt at blande i de tørre fraktioner) fra husholdningerne samt af glas i kuber. Dvs. at den "tørre" fraktion til sortering på et centralt anlæg indeholder fraktionerne pap, fødevarekartoner, plast og metal. Spørgsmålet er så om man reelt kan sortere pap og fødevarekartoner fra hinanden - der er jo andet end mælkekartoner, som er fødevarekartoner. I nogle kommuner blander man pap og papir i samme spand. Hvis man også gør det på Fyn, vil man reelt set kun blande fødevarekartoner, plast og metal til efterfølgende sortering. I mange / de fleste kommuner blander man fødevarekartoner og plast, så reelt vil besparelsen kun bestå i, at en to-kammerspand ved et parcelhus ændres til en et-kammerspand.

Hvis man drømmer om at lade restaffaldet gå med i sorterefraktionen, vil det få uheldige følger for plastaffaldet, som så ikke efterfølgende må indgå i fødevare-emballager - dvs. vanskeligere afsætningsforhold og højere behandlingspris.

Tømningsintervallerne vil jo afhænge af mængderne i de enkelte fraktioner, men besparelsen må totalt set være ret beskeden.

Er det så overhovedet hensigtsmæssigt med et centralt sortereanlæg? En ting er, hvad man kan, noget andet er om det reelt giver de fordele, som man forestiller sig.