Miljøminister efter plast-afsløringer: Vi skal ikke sortere affald på 98 forskellige måder

Foto : Keld Navntoft

Miljøminister efter plast-afsløringer: Vi skal ikke sortere affald på 98 forskellige måder

I dag forsvinder det danske plastaffald sporløst ud over de danske landegrænser for måske eller måske ikke at blive genanvendt. Men Danmark skal have førertrøjen på, når det gælder genanvendelse, mener miljøminister Lea Wermelin.
Næste år får Danmark en ny affaldsplan, og den skal blandt andet skal sætte rammerne for genanvendelsen af plast. For eksempel skal det være slut med at sortere plast på lige så mange måder, som der er kommuner. Det fortæller miljøminister Lea Wermelin (S), da Ingeniøren fanger hende i fem minutter efter kompetencecentret Dakofas årskonference, der løb af stablen d. 19. og 20. september.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Affaldssektorens ønsker

På Dakofas årskonference, hvor Ingeniøren interviewede miljøministeren, mødtes store dele af affaldssektoren for at diskutere, hvordan de bedst muligt kan sikre genanvendelsen af plast i fremtiden. I en workshop formuleredes seks ønsker til den kommende affaldsplan og fremtiden for plast:

Lavthængende frugter:
1. Pyrolyse og andre kemiske forarbejdninger af plastaffaldet skal rangere højere end forbrænding i affaldshierakiet.
2. Sorteringen og indsamlingen af plastaffaldet skal ensrettes hos både husholdninger og i erhverv, og det skal være obligatorisk at sortere plastaffaldet fra. I dag sorterer og indsamler kommunerne plastaffaldet på mange forskellige måder.
3. Flere danske sorteringsanlæg.

Ambitiøse mål:
1. Økonomiske incitamenter til at bruge genanvendt plast i industrien – både tilskud og afgifter, når producentansvaret indføres om fem år.
2. EU-regler for design af emballageplast - for at mindske mængden af emballage med blandet plast, som er svær at genanvende.
3. Etablere et førende, state-of-the-art anlæg til sortering og genanvendelse af plast i Danmark. Men hvis private virksomheder skal være interesserede i at bygge sådan et anlæg i Danmark, kræver det plastmængder på omkring 150.000 ton om året, og i år kunne 38 af danske kommuner kun mønstre 16.000 ton. Miljøstyrelsen estimerer dog, at Danmark producerer over 300.000 ton plastaffald om året, hvis man både tæller husholdninger og erhverv.

Kilde: Konklusioner fra en plastworkshop på Dakofas årskonference.