Mælkekartonerne udstiller et skrøbeligt system

Mælkekartonerne udstiller et skrøbeligt system
Illustration: An-T. Se større version
19. november 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Det er aldrig ukompliceret at tage en helt ny affaldsfraktion ind i de kommunale indsamlingsordninger – og fødevarekartoner er ingen undtagelse. Det vurderer Henning Jørgensen, der er chefkonsulent ved Niras med ekspertise på affaldsområdet.

Den største udfordring for fødevarekartoner er ifølge Henning Jørgensen, at der er tale om utroligt små mængder. Det gør den meget dyr at indsamle separat, men gør samtidig fraktionen særligt sårbar over for markedsændringer. Og det kommende producentansvar for emballager er netop sådan et benspænd, der kan føre til markedsændringer.

Én ting ad gangen dog. Hvis vi starter med mængderne, så har Henning Jørgensen har med til at lave en række analyser og undersøgelser for myndighederne om erfaringer med håndtering af fødevarekartoner og fremskrivninger af de potentielle mængder, der kan indsamles.

»Der er tre tal, der er vigtige, når man forsøger at fremskrive indsamlingen. Hvor store er de potentielle mængder? Hvor stor vil indsamlingseffektiviteten være? Og hvor meget fylder det i volumen? Det sidste er vigtigt, når man rent praktisk skal finde de rette containere,« fortæller Henning Jørgensen.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Finn Langgaard
19. november 2020 kl. 08:29

Hvis man efter tømning skyller kartonen (er indholdet fedtfyldt, skal det være med varmt vand og evt. sæbe) kan man trykke den flad og opbevare den til man alligevel skal på genbrugspladsen, hvor der så skal være en afleveringsmulighed for denne fraktion. Det vil være rimeligt i forhold til de udgifter, som man vil belaste os borgere med. At etablere husstandsindsamling af denne fraktion er det rene vanvid. Indsamles den i blanding med andre fraktioner, vil alene sorteringen give større omkostninger, end der er i gevinsten ved at genanvende denne fraktion. Hos os indsamler vi alt almindeligt pap og karton - og har behov for at køre på genbrugspladsen med denne fraktion ca. 4 gange årligt. Husstandsindsamlingen vil medføre, at vi nu skal betale for at få afhentet pap hver 5. uge! Er der fornuft i det?

Forsiden