Løsning eller problembarn? »Der er mange myter omkring bioplast«

3. marts 2020 kl. 06:002
bioplast conference
Illustration: Pelle Rink.
På en stor konference om bioplast i Industriens Hus forsøgte flere parter at tale myterne om bioplast imod. Bioplasten udgør dog fortsat en meget lille del af det samlede plastmarked, og genanvendelsen er stadig ikke optimal.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Plastic er ikke så fantastisk længere – i hvert fald ikke i offentlighedens og lovgivernes øjne, idet plastaffald nu associeres med problematisk affaldsbehandling og forurening af naturen. Vi finder stadigt større mængder plast i vores verdenshave og i den frie natur, og udviklingen bekymrer mange.

Tanken om at erstatte vores forbrug af fossil plast med CO2-besparende bioplast – som endda kan opløses i naturen – er derfor selvsagt besnærende.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. marts 2020 kl. 16:56

Bioplast er - som jeg forstår det - mange ting. Så jeg tillader mig at spørge: Kan bioplast genanvendes som plast? Kan bioplast indgå i genanvendelsen med fossilt plast? Kan bioplast skelnes fra fossilt plast i sortereprocessen - en stor del af bioplasten vil sandsynligvis havne i plastfraktionen til genanvendelse - og vil iblanding af bioplast betyde ringere eller slet ingen genanvendelse af den fossile plast? Bioplast omsættes næppe i en hjemmekompostering. Kan den med sikkerhed omsættes i en industriel kompostering eller i et biogasanlæg? Hvis bioplast deponeres, vil den så blive omdannet til metan? Og hvor lang tid vil det tage at nedbryde bioplasten i et deponi? Hvor store mængder energi medgår til fremstillingen af bioplast - relativt i forhold til den fossile plast?

Er det reelt en god idé at udvikle og fremstille fossilt plast - fordele og ulemper bedes belyst.

2
4. marts 2020 kl. 13:11

Hej Finn,

Jeg har tidligere søgt svar på dit spørgsmål om biogas. Jeg fandt nedenstående studie, som konkluderede at nogle komposterbare plasttyper kan producere biogas når de samforgasses sammen med andet organisk materiale, som kan nære biologien. Dog startede omsætningen af plasten først efter at det organiske materiale var udtømt (altså der hvor man plejerat stoppe processen). Nedenstående er fra konklusionen.

After a digestion time of 20 days, little biodegradation of the studied products was evidence. This means that in a thermophilic digester treating municipal solid waste, even at 20 days hydraulic retentions time, little degradation of biodegradable plastics will be obtained. At least 43 days are required to digest most of polyhydroxyalkanoates. This leads to the conclusion that other technologies should be used for disposal of non-recycled biodegradable plastic.

(PDF) Anaerobic biodegradability of selected Bbodegradable plastics and biobased products. Available from: https://www.researchgate.net/publication/287711610_Anaerobic_biodegradability_of_selected_Bbodegradable_plastics_and_biobased_products [accessed Mar 04 2020].