Konkurrenceudsættelse får kommuner til at hejse høtyvene: 'Det er jo lovsjusk'

16. maj kl. 06:002
Konkurrenceudsættelse får kommuner til at hejse høtyvene: 'Det er jo lovsjusk'
I fredags afholdt Folketinget den anden eksperthøring om lovforslaget om at konkurrenceudsætte landets affaldsforbrændingsanlæg. Illustration: Bigstock.
På trods af to høringer i Folketinget bliver kritikken af lovforslaget om at konkurrenceudsætte affaldsforbrænding ved med at vokse. En række borgmestre har allerede varslet, at de vil rejse en ekspropriationssag mod staten, og ifølge KL går flere andre kommuner med lignende overvejelser.

Det lovforberedende arbejde har varet i knap tre år og den politiske behandling af lovforslaget om at konkurrenceudsætte landets affaldsforbrændingsanlæg er i fuld sving. Alligevel blev der fredag den 12. maj afholdt den anden eksperthøring i Folketinget på blot en måned, da der stadig hersker stor usikkerhed om både de klimamæssige såvel som økonomiske konsekvenser af at gennemføre lovforslaget.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. maj kl. 12:14

Konkurrence udsætte affaldssektoren, tja. Nu er det jo ikke alle forslag fra centraladministrationen, som politikere 'hopper på' der er lige gode. Vandværkssektorer skulle 'holdes op imod hinanden' for at etablere bedst mulig praksis. Det betød tårnhøje administrative udgifter for de private vandværker, med dyrere vand for forbrugerne. Ja, der blev ansat en del medarbejdere i centraladministrationen, beskæftelses politik. Kommunalreformen: De dyre skulle lære af de billige: Så blev resultatet, at alle blev løftet op på de dyrestes niveau. Selvfølgelig skal centraladministrationen - der måske mangler arbejde til de mange ansatte - holde 'sig væk' fra affaldssektoren. der jo fungerer godt under det nuværende system, til gunst for borgeres betaling.

1
17. maj kl. 22:59

Lad os lige - sådan bare for sjov - lege, at Norfors eller et andet affaldsforbrændingsanlæg reelt går konkurs. Hvad vil konsekvenserne være? Et konkursbo skal tages under behandling - dvs. at der indsættes en advokat eller en statsautoriseret revisor til at få mest muligt ud af boet, så kreditorerne får dækket mest muligt af deres tilgodehavende. Imens ligger virksomheden stille - som i HELT stille.

Nu er det jo ikke sådan, at Norfors kun er et affaldsforbrændingsanlæg. Norfors ejer også et meget omfattende fjernvarmenet, som forsyner et stort antal boliger, institutioner og virksomheder med varme. Anlægget leverer el til nettet - og det aftager ganske store mængder affald fra de 5 ejerkommuner.

Der er altså ikke kun gæld i selve anlægget, men også i fjernvarmenettene.

Hvis anlægget ikke ønskes genstartet, skal der findes anden aftager til affaldet - det er formentlig den letteste del af opgaven - og alternative varmeleverancer til fjernvarmenettet - det bliver ikke let.

Skal vi gætte på, at lukningen indtræffer i vinterperioden?

Hvordan har man tænkt sig, at skaffe varme til de mange aftagere?

Hvem har penge til at gå ind og overtage, hvis man ikke må fortsætte driften af de lukkede anlæg? Lånene er typisk optaget via Kommunekredit, hvilket vil betyde, at tabene skal bæres af alle landets kommuner i fællesskab.

Og hvem skal betale de enorme udgifter, som bliver en følge af konkursen?

Der bør fra statens side foreligge en plan for, hvad der skal ske for hvert eneste anlæg, der kan tænkes at havne i denne situation - og for hvordan man vil holde de ramte brugere skadesløse.

Det er jo ikke kun Norfors, der er i farezonen. Det er også ARC og andre nyereeller nyrenoverede anlæg. Vil man bevidst kaste Danmark ud i en situation, hvor alt bryder sammen?

Jeg tænker, at en sådan situation vil bringe os betænkelig tæt på en væbnet opstand i befolkningen - med krav om at de ansvarlige embedsmænd og politikere stilles for en standret og anklages for landsskadelig virksomhed.