Kommuner sender mad- og drikkekartoner til genanvendelse i blinde

13. oktober 2022 kl. 06:002
Arla mælkekarton
Illustration: Arla.
Det er overordentligt vanskeligt at følge kartonaffaldets vej til ende, når det sendes ud af landet til genanvendelse. Alligevel har de kommunale affaldsplanlæggere tillid til, at det giver miljøgevinst. Det viser en erfaringsindsamling blandt de kommuner, som har indsamlet den nye fraktion i mindst et år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste sommer blev affaldsindsamlingen landet over ensrettet i alle kommuner og en helt ny fraktion i form af mad- og drikkekartoner blev introduceret. Langt fra alle kommuner er dog kommet i gang med at indsamle i ni fraktioner endnu – og derfor er erfaringerne med håndtering af mad- og drikkekartoner stadig relativt beskedne.

Kun 10 kommuner var klar til at overholde kravet om sortering i ni fraktioner ved deadlinen sidste år – og en erfaringsindsamling WasteTech har foretaget viser nu, at kommunerne reelt sender den nye fraktion til genanvendelse i udlandet i blinde. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
13. oktober 2022 kl. 12:47

Der er selvfølgelig ingen tvivl om at indsamlingen gør en forskel...

Det gør en forskel i besværet i husholdningerne og omkostningerne til indsamlingen. Og så vil hver sorteret mælkekarton reducere mængden i restaffalds-fraktionen, som er den alle måler og stirrer på.

Der hvor vi så ikke ved om det gøren positiv forskel er på klimaet og andre miljøparametre. Den kan være negativ. Men ligesom for plasten er det svært at få beskrevet hvordan det reelt genanvendes. Og så er det jo også langt nemmere at måle og snakke om størrelsen af restfraktionen...

1
13. oktober 2022 kl. 11:31

Der er stor forskel på, hvor meget ild, der er i 'platformen'. Nogle materialer giver rigtig god gevinst ved genanvendelse - andre absolut ikke.

Men Folketingets ønske om, at Danmark skal have bedre tal i statistikerne over andelen af genanvendte materialer får i det mindste et løft, når vi sender materialer over grænsen til sortering og videre behandling. Det er nemlig fuldstændig lige meget, hvilken behandlingsform det ender med, så bliver HELE mængden indregnet positivt - altså som genanvendt.

Når man regner CO2 besparelse bliver der kun regnet på forholdene EFTER indsamling og levering til behandlingsanlægget - altså CO2 besparelsen ved at genanvende de totale, indsamlede mængder. Der bliver ikke på nogen måde vurderet på CO2 forbruget til etablering og drift af ordningerne. Hele forbruget fra husstand til behandlingsanlæg bliver altså holdt ude af beregningerne. Så vi ved rent faktisk ikke om de etablerede ordninger vejer positivt eller negativt i klimaregnskabet. Til gengæld ved vi, hvor tungt de vejer rent økonomisk. Det er enorme summer vi på nationalt plan bruger på at indsamle affald med yderst tvivlsom genanvendelsesgevinst.

I forhold til ressourcemanglen bliver en række forhold voldsomt overdrevet. Der skal naturligvis fokuseres på fossile stoffer, men træfibre til papir og pap vil der formentlig være nok af i meget lang fremtid. Der bliver mere skov og større anvendelse af træ til mange formål, men det følger efter en meget lang årrække, hvor der er opsparet meget store mængder træ i skovene, fordi vi har - primært i byggeriet - er gået over til andre materialer, som gips, stål, plast og beton. Dertil kommer, at hele verden er blevet enormt fokuseret på genanvendelse af træfibre via udsortering af papir og pap til genanvendelse. I de seneste år har anvendelsen af brugt træ til spånplader også begrænset behovet for virgint træ, så skovbruget er reelt et erhverv med stor produktion (og opsparing af CO2), men med en alt for lille afsætning.

Men prisen er ikke ligegyldig. Borgernes penge kan kun bruges én gang, så de skal bruges, hvor de giver størst udbytte i forhold til vor tids største problem, som vi vel kan blive enige om er klimaet. Desværre er dette forhold ualmindeligt ringe belyst.