Klynge ønsker fælles CO2-fangst og -infrastruktur: Overskudsvarmen kan få 100.000 væk fra naturgas

12. januar kl. 06:001
ARC
Et fælles net til at transportere CO2 til den nette sum af 5,5 milliarder kroner er, hvad ARC og 17 øvrige virksomheder under Carbon Capture Cluster Copenhagen (C4) tirsdag fremlagde ønsker for. Illustration: Hufton+Crow.
Et fælles CO2-infrastrukturnet til 5,5 milliarder skal årligt sikre samfundet store besparelser, mens overskudsvarmen fra fangsten og transporten af CO2 kan omstille 100.000 naturgasfyr i hovedstadsområdet til fjernvarme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når der for tiden tales om CO2-fangst, er det typisk med udvikling af nye teknologier til at gøre fangst, lagring og anvendelse mere effektive for øje, mens transport fra fangststed til slutdestination ikke får den store bevågenhed.

Transporten udgør dog en stor del af den samlede omkostning i værdikæden, hvor omkostningen til CO2-transporten er meget afhængig af, hvordan transportkæden er opbygget. 

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. januar kl. 13:38

I min kommune har man i 2022 brugt kr. 3,3 mio på energibesparende foranstaltninger på kommunale ejendomme - og derved beregnet en årlig besparelse på 25,5 ton CO2. Det giver en udgift pr. sparet ton CO2 på ca. kr. 130.000.

Jeg har svært ved at overskue den samlede økonomi i artiklen, men umiddelbart forekommer det mig, at udgiften pr. sparet ton CO2 ved det foreslåede tiltag vil være betydeligt lavere.

Det betyder så ikke, at man skal undlade at gøre noget ved de kommunale bygninger, men at man skal tænke sig om og få beregnet de store projekter, så man kan sammenligne udgifter og klimaeffekt. Og dermed kan få et bedre grundlag for kvalificerede valg.

Midlerne er jo ikke ubegrænsede - og man kan ikke bruge pengene mere end én gang! Så det gælder om at bruge dem med optimal effekt.