Klimarådet: Tvivlsom effekt af konkurrenceudsættelse kan udfordre regerings klimamål

affald forbrænding
Illustration: zlikovec / BigStockPhoto.
I deres kommentar til den seneste klimafremskrivning kritiserer Klimarådet, at Energistyrelsen har medregnet en CO2-besparelse på 0,6 millioner tons fra kapacitetsjustering på affaldsområdet. De anser det nemlig for tvivlsomt, at den planlagte konkurrenceudsættelse reelt vil få en klimaeffekt.
23. juni kl. 06:00

Da Energistyrelsen i starten af maj udsendte deres årlige klimafremskrivning burde de ikke have talt en klimabesparelse på 0,6 millioner tons CO2 med fra lukning af affaldsforbrændingsanlæg i deres frozen policy-scenarie. Det skriver Klimarådet onsdag i deres kommentarer til Energistyrelsens fremskrivning. 

Ifølge Klimarådet er der nemlig endnu ikke noget belæg for at antage, at den planlagte konkurrenceudsættelse af forbrændingsanlæg reelt vil føre til anlægslukninger – og da det primært er forbrændingskapaciteten, som bestemmer affaldssektorens udledningsniveau, så anser Klimarådet det for inkonsistent at medregne klimagevinsten på nuværende tidspunkt.

»Vi er langt fra overbeviste om, at konkurrenceudsættelsen vil føre til anlægslukninger. Og så risikerer man at mangle 0,6 mio. ton reduktioner i 2030, som så skal findes et andet sted,« siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

I en pressemeddelelse pointerer Peter Møllgaard, at usikkerhed er et grundlæggende vilkår i klimapolitikken, og at der kan være brug for at sigte over klimamålene, hvis man vil være sikker på at ramme:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger