Iværksættere vil omdanne knust tegl til nye mursten 

2. november 2021 kl. 06:001
mursten byggeaffald nedrivning tegl genbrug genanvendelse
Illustration: Teknologisk Institut.
Når man river murstensbygninger ned ender størstedelen af murstenene som vejfyld. Men nu har et hold iværksættere fået MUDP-støtte til at udvikle en ny byggesten af knust tegl, der ikke skal brændes. Et lignende produkt er dog allerede i produktion i Storbritannien. 
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere og flere bygherrer forsøger både at bygge med genbrugte mursten og at få mursten fra de bygninger, der skal rives ned, sendt til genbrug. Alligevel ender størstedelen af de omkring 450.000 ton mursten, der årligt bliver revet ned i Danmark, med at blive knust og brugt som vejfyld. En del af forklaringen er, at cirka halvdelen af det nedrevne murværk er opført med cementbaseret mørtel, så stenene ikke kan skilles ad og renses med de metoder, virksomheder som Gamle Mursten bruger.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. november 2021 kl. 16:35

Jeg krydser fingre, tæer mv. for at dette projekt lykkes, fordi det vil give en lagt bedre genanvendelse af en meget stor mængde materialer, som i dag er svære at afsætte til andet end en meget lavt klassifiveret genanvendelse - nemlig som grus uden særlig bæreevne, som derfor kun kan bruges under p-pladser, cykelstier og tilsvarende.

Spørgsmålet er dels, om de opnår den fornødne styrke, og dels, om de har tilstrækkelig modstandsdygtighed i forhold til at kunne bruges til ydermure - og altså kan modstå vind og vejr i rigtig mange år. Og så selvfølgelig om de ser så pæne ud, så de kan bruges uden at blive pudset eller dækket på anden måde. Det sidste er ikke en nødvendighed for at erstatte nye eller gamle mursten, men vil naturligvis øge anvendeligheden.