I Malmø ligger »the missing link« for tekstilaffald: Automatiseret sortering i storskala

16. marts kl. 06:002
Siptex
Illustration: Siptex / Sysav.
Det svenske affaldsselskab Sysav har investeret 75 millioner svenske kroner i et spritmoderne sorteringsanlæg for tekstiler. Det er en investering i at være klar til fremtiden, hvor det bliver et EU-krav at sortere tekstilaffald fra husholdninger, men anlægget er allerede i kommerciel drift.

Det begyndte som et forskningsprojekt i det svenske miljøinstitut IVL, der ville undersøge mulighederne for automatisk sortering af tekstiler i storskala. Men nu er anlægget Siptex (Swedish Innovation Platform for Textile Sorting) i kommerciel drift under affaldsselskabet Sysav (Sydskånes Avfallsaktiebolag).

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. marts kl. 06:14

Det er sat op til tekstilaffald - ikke Genbrug - at der er Genbrug i er så noget andet - for dem der ikke ved det er anlægget bygget op over en hel del år - af støtte kroner selvsagt - Vi har faktisk en Robot i Danmark - som over tid kan klare en mængde der er nærmest samme - men det er godt nok meningsløst - man skal sortere før sortere!

Den energi der bruges på transport til anlæg - anlægget bruger kolossal meget energi også og bagefter energi til diverse næste punkter - for mig virker det næsten bedre at overføre det hele til energi direkte fra de mange kommuner i Danmark der benytter dette anlæg!

1
16. marts kl. 19:42

Kører anlægget 24 / 7 hele året vil det kunne sortere ca. 35.000 tons. Fretrukket mekaniske stop mv. skal man vel regne med 30.000. Hvor stor en andel er forlods frasorteret som enten genbrugeligt eller kassabelt (altså ikke egnet til sortering efter tekstiltype)?

Der er ingen tvivl om, at der er relativt store mængder i genbrugsindustrien, som efter sortering til genbrug kan gå videre til det svenske anlæg, men et tilsvarende kan jo ikke etableres i DK, da det ikke er tilladt med offentligt ejerskab af sådan en aktivitet.

Det offentlige skal jo ikke konkurrere på det frie marked! I det mindste ikke, når der med tiden, kan risikere at blive overskud i aktiviteten.