I en ophedet plastdebat er det vigtigt med langsigtede løsninger
Genanvendelse og affaldshåndtering har i stigende grad fundet vej til den offentlige debat og de politiske forbrugeres bevidsthed.
Særligt plastindustrien har i den seneste tid været i vælten, og det er kun positivt for vores samfund og mulighederne for at skabe forandringer, at forbrugerne også har meldt sig så stærkt ind i miljødebatten.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?
Tak til Louise
Et rigtig godt indlæg i debatten om genanvendelse af plast.
Blot skal vi, som nævnt i indlægget, huske at Danmark er et lille land. Vi er også et land med en meget effektiv indsamling af drikkevareemballage via pantsystemet - og tillige et land med en særdeles forsvarlig behandling af den ikke genanvendelige plast. Den går nemlig via restaffaldet til vores affaldsforbrændingsanlæg, der dels sikrer en meget høj energiudnyttelse og dels har en enestående røggasrensning, så forureningen fra energiudnyttelser nærmest er ikke-eksisterende.
Sådan ser det ikke ud i størstedelen af EU - pantsystemerne har en sekundær funktion, affaldsforbrænding er en sjælden ting og overskudsplast ender i vid udstrækning på lossepladser - eller brændes - ofte uden udnyttelse af plastens energiindhold.
Der er stadig lande i EU, hvor en del af affaldet brændes ved borgernes bopæle og derfor slet ikke indgår i statistikkerne for affald.
Der er derfor store mængder plast at tage af til genanvendelse - både til fødevarer og til andre formål. Der er gode muligheder for at stramme op på genanvendelsen i mange lande i EU - og der er meget store mængder plast at tage af, som i dag ender enten som brændsel på cementfabrikker og i anden energikrævende industri - eller på deponier, hvor det slet ikke hører hjemme.
Man kan jo sagtens udsortere plast til genanvendelse, men er der ingen aftagere til de ringe kvaliteter, er det i Danmark tåbeligt ikke at udnytte vores egne energianlæg og udnytte plastens energiindhold indtil der med sikkerhed er mulighed for bedre anvendelse.