Hver ottende dumpning af havneslam sker i de mest beskyttede havområder

vejle fjord ålegræs
Illustration: Syddansk Universitet.
TBT, tungmetaller og andre miljøskadelige stoffer i opgravet havneslam kan give kønsforvirrede bløddyr og ødelagte havplanter. Eksperter råder til at flytte den såkaldte klapning længere væk fra Natura 2000-områder, men det er dyrt i ekstra sejlads, siger Danske Havne. Minister er åben for regelændring.
Indblik17. december 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Omkring 610.000 tons.

Så meget opgravet slam fra havne og sejlrender har Miljøstyrelsen siden 2018 givet bl.a. kommuner og havne lov til at dumpe direkte ned på 12 såkaldte ’klappladser’ i landets mest beskyttede naturområder, de såkaldte Natura 2000-områder. 

Det svarer til mere end hver ottende tilladelse de sidste tre år, viser en opgørelse, som Ingeniøren og WaterTech har udarbejdet efter en gennemgang af samtlige 92 klaptilladelser givet af Miljøstyrelsen siden 2018. I ti andre tilfælde er der givet tilladelse til at klappe under en kilometer fra Natura 2000-områder. 

Danmark er forpligtet i EU til at beskytte Natura 2000-områderne ekstra godt, fordi der lever særlige dyre- og plantearter, som er fredede eller sjældne - for eksempel knopsvanen, spættet sæl og forskellige muslingearter.  

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger