Genanvender: Alt for meget glas går tabt på grund af husstandsindsamling

Reiling
Hos Reiling i Næstved sorteres op mod 75 procent af alt dansk glasaffald. Men alt for meget godt glas går tabt på grund af dårlig håndtering, lyder det fra firmaet. Illustration: Simon Freiesleben. Se større version
Mellem 20 og 25 procent af det danske glasaffald er af så ringe kvalitet, at det kun egner sig til downcycling. Det kunne undgås gennem mere nænsom håndtering, lyder det i fælles opråb fra Reiling og glasværket Ardagh Holmegaard.
2. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Glas fylder ikke meget, når problemerne med affaldsgenanvendelse diskuteres herhjemme – og da WasteTech for nylig kunne præsentere en ny ekspertundersøgelse af de reelle genanvendelsesmuligheder for affaldsfraktioner, der var eksperternes vurdering da også, at glasset er én af de mest velfungerende fraktioner.

Men det er ikke hele historien, lyder det nu fra landets største glasgenanvender og fra Danmarks eneste tilbageværende glasemballagefabrikant. Der er nemlig nogle udfordringer med den måde, som glasset håndteres på, som giver alvorlige skår i glæden.

Ifølge Jesper Blicher-Nordkvist, fabrikschef ved genanvendelsesvirksomheden Reiling i Næstved, som årligt modtager omkring 150.000 tons glasaffald fra Danmark, er kvaliteten af det danske glasaffald ofte af en så ringe forfatning, at et sted imellem 20 og 25 procent af skårene kun egner sig til downcycling og aldrig kan blive til glasemballage igen.

»Selvom vi har en af de største fabrikker i koncernen, så er det bestemt ikke det samme, som at vi har det største output. Det skyldes i høj grad den måde, som vi har valgt at indsamle glas på i Danmark,« siger fabrikschefen og fortsætter:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
2. november 2021 kl. 11:42

Som beskrevet i artiklen er teoretiske mål om maksimering af genanvendelsesprocenten via husstandsindsamling af glas et direkte skud i egen fod. Men resultatet er ikke kun en mindre genanvendelse end tidligere - og meget mindre end forventet, men også et stærkt stigende CO2 forbrug via netop husstandsindsamling, men også via ekstra transport og mellemliggende sortering.

Jeg burde glæde mig over at få bekræftet stort set alt, hvad jeg har talt og skrevet om i årevis, men er nærmest grædefærdig over de helt unødvendige investeringer i materiel i form af spande og biler, som helt bevidstløst er gennemført i de seneste år.

Så sørg nu for at stoppe udbud af mere materiel, inden det er for sent. Der er jo kun renovationskunderne til at betale!