Gamle glasgenbrugsdyder sat under pres

glasflasker
Illustration: holbox / Bigstockphoto. Se større version
Borgerne er glade for henteordningerne for glas og nu må vi få det bedste ud af dem, lyder det fra Ribe Flaskecentral. Omvendt drømmer Kroghs Flaskegenbrug om en mere skånsom indsamling af glas, så flere flasker fremover kunne vaskes og genbruges som tidligere.
9. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Alt for meget godt glas går tabt under husstandsindsamling og kan aldrig vende tilbage som nye emballageprodukter. Sådan lød advarslen fra Reiling og Ardagh Holmegaard i sidste uge på WasteTech.

Spørgsmålet om hvorvidt husstandsindsamling af glasaffald er den rigtige vej at gå, er der imidlertid delte holdninger til, når man taler med andre aktører, der håndterer glasaffald.

»Jeg er enig med Reiling og Ardagh i, at komprimatorbilen ødelægger rigtig meget glas. Men samtidig tror jeg på, at husstandsindsamling af glas er kommet for at blive. Så i min optik handler det nu om at få det bedste ud af situationen,« fortæller Dan Schmidt, direktør for Ribe Flaskecentral, eksempelvis.

Helt så optimistisk ser Rasmus Plougmand, direktør for Kroghs Flaskegenbrug i Havdrup, dog ikke på situationen:

»Vi er meget imod den måde, som man er begyndt at samle glas ind på. Vi kan jo ikke bruge det, når det først har været i komprimatorbilen – så nemt er det. Så for os er kuberne stadig den bedste løsning, der findes. Og det er jo ærgerligt, at der går så meget glas til spilde.«

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#2
Finn Langgaard
9. november 2021 kl. 10:43

Hvordan indsamler man så fra etageboliger og bebyggelser, hvor man ikke kan opstille beholdere ved den enkelte husstand?

Der må være rigtig mange kuber tilbage - og på genbrugspladserne samler man vel også stadig flasker i maxicontainere.

Hvis man fortæller parcelhusejerne, at det rent miljø og klimamæssigt rent faktisk er en dårlig idé at indsamle flasker via komprimatorbiler, vil der vel helt naturligt være en del, som ændrer adfærd.

Hos os har vi også husstandsindsamling, men den forbeholder vi til skår - alle hele emballager bliver stadig afleveret på genbrugspladsen, så der dog er en lille mulighed for ‘rigtigt’ genbrug.

Husstandsindsamling har jo begrænsninger for alle fraktioner. Holder man flere aviser, køber man ting i store eller mange papemballage, har man større metaldele eller mange flasker vil de opstillede beholdere alligevel ikke kunne rumme mængderne.

Og MGP fraktionen, som bruges mange steder, er kun oprettet, fordi den er billig at afhente - ikke fordi den øger genanvendelsen. Og den er jo af den grund allerede dømt ude, da alle de 3 fraktioner i større eller mindre grad ødelægges til genanvendelse via sammenblandingen. Og CO2 gevinsten ved at genanvende bliver væaentlig mindre, når de indsamlede materialer efterfølgende skal via ekstra omlastning og sortering inden levering til behandlingsanlæg. Så der skal altså gentænkes i forhold til, at CO2 og klima skal prioriteres over økonomi og bekvemmelighed.

#1
Jørgen Niemann Jørgen Niemann
9. november 2021 kl. 09:30

Den nemmeste måde at gøre noget ved denne problematik er at genindføre flaskepant på vinflasker.

Vi fortsatte i Randers flere år efter reduktionen af emballageafgiften, da vi også mente, at genanvendelse af flaskerne var bedre end genanvendelse af glas. Vi har husstandsindsamlet glas siden 1991. Og metoden med indsamlingen af metal, glas og plast var ingen hindring - der skete ikke komprimering, som den udbredte historiefortælling berertter - tværtimod var indholdet af plast og metal med til at dæmpe behandlingen af vinflaskerne. Vi startede faktisk plastindsamling (PET-flasker) sammen med glas allerede i 1996 med henblik på at bevare så mange hele flasker som muligt - og det virkede.

Men økonomien efter reduktionen af emballageafgiften var den gang ikke gunstig for flaskegenbrug - det var økonomisk mere fordelagtig af genanvende glasset.

Efter at have været til grin nogle år tog vi dengang det valg, at så måtte det gå til genanvendelse. Det kan vi så fortryde lidt i dag, når det at genbruge vil være langt bedre end at genanvende