Forsker: Vi løser ikke vores affaldsproblemer ved at gøre det mere bekvemt at sortere

15. december 2022 kl. 06:001
Lina Katan er specialkonsulent i Dansk Affaldsforening
Lina Katan er i dag specialkonsulent ved Dansk Affaldsforening, hvor hun også har brugt tre år på at skrive en erhvervs-ph.d. om affaldsvaner. Illustration: Dansk Affaldsforening.
Lina Katan har brugt de seneste tre år på at forske i, hvordan affaldssortering går fra at være et uoverskueligt besvær til en ubemærket vane. Konklusionen er, at det er på tide at droppe ideen om, at sortering blot skal være mere bekvemt, hvis borgerne skal med på vognen. Løsningen kalder i stedet på et opgør med »normbærende affald«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der kan ikke herske tvivl om, at affaldssektoren er i opbrud i disse år. Foruden den gennemgribende ensretning af kommunernes sorteringsordninger og den tvungne omfordeling af arbejdsopgaver mellem offentlige og private aktører, så er det varslede opgør med landets forbrændingsanlæg fortsat på vej.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. december 2022 kl. 17:15

Jeg bliver lidt træt, når jeg læser disse påstande igen og igen: Først og fremmest det faktum, at Danmark år efter år topper EU’s statistik over affaldsproduktion pr. indbygger. Dernæst det faktum, at selvom genanvendelsesprocenten ganske vist er steget over de seneste år, så er vi stadig ikke gode til passe på vores ressourcer. Medregner man tab undervejs lå genanvendelsesraten i 2020 på estimerede 47 procent - og det er før man begynder tale om downcycling og kvalitet i genanvendelsen.

Det er altså mere end vanskeligt at sammenligne statistikkerne for EUs medlemsstater. For det første har Danmark rigtig godt fat om tallene - der er meget lidt affald, som ikke er medregnet. Jeg vil påstå, at INGEN andre lande i EU har så gode og sikre tal, som vi. For det andet opgør vi vores genanvendte mængder anderledes end de andre - og dermed også genanvendelsen. Når vi i Danmark kører et læs til genanvendelse, bliver det ganske vist registreret som genanvendt - i første omgang, men alt hvad der køres ud fra anlægget til andre formål end genanvendelse bliver trukket fra, så vi opnår en netto-genanvendelse i opgørelsen til statistikkerne. I de fleste andre lande bliver der ikke trukket noget fra - og man får derfor en brutto-genanvendelse, som indgår i statistikkerne. Dette forhold gør en meget stor forskel! I det øvrige EU, hvor rigtig meget affald bliver deponeret, fordi man har en relativt meget lille forbrændingskapacitet, er hovedformålet med udsorteringen ikke nødvendigvis genanvendelse, men at få sorteret affaldet i en udstrækning, så det kan anvendes som brændsel i industrien - altså uden de meget strenge og dyre krav, som affaldsforbrænding er omfattet af.

Disse forhold giver en helt anden tilgang til genanvendelsen, end vi har i DK - og derfor også nogle helt andre tal i statistikkerne, idet de ikke genanvendelige mængder, der ender som med at blive energiudnyttet også kaldes genanvendt.

Denne viden må være alment kendt i fagkredse - det er derfor deprimerende, når redaktøren igen og igen hænger DK ud, som værende for dårlig til at genanvende.

Vi vil ALDRIG kunne konkurrere med de øvrige EU-lande, hvis vi ikke ændrer opgørelsesmetode!