Forsker om giftigt tungmetal i solceller: Forbyd det og undgå potentiel miljøbombe

Foto af deponerede solceller.
Illustration: Bigstock. Se større version
En fremtid med tonsvis af problematisk bly fra udtjente solceller vækker bekymring hos Lykke Margot Ricard, der forsker i bæredygtig innovation på SDU. Indtil videre er det lykkedes solcelleindustrien at overbevise EU om det giftige tungmetals nødvendighed.
2. marts 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Solceller skyder op i hele landet i den grønne omstillings tegn. Men sammen med den ‘grønne’ teknologi følger også risikoen for, at hundredvis ton af det giftige tungmetal bly ender i miljøet og udgør en sundhedsfare, når de mange solcellepanelers levetid rinder ud.

For trods et EU-forbud mod bly i elektronikprodukter tillades anvendelsen fortsat i solcellepaneler - der som tidligere beskrevet her på WasteTech har meget ­begrænsede gen­anvendelsesmuligheder - også selvom der findes alternativer til brugen af det giftige tungmetal.

Ni ud af ti solcellepaneler produceret i dag indeholder det giftige tungmetal - hovedsageligt i loddematerialet, som typisk består af 62 procent tin, 36 procent bly og 2 procent sølv.

Men selvom der findes alternativer til bly, så har solcelleindustrien kun meget lidt økonomisk incitament til at vælge de mere miljøvenlige løsninger, fordi de er dyrere og mindre holdbare, fortæller Lykke Margot Ricard, der forsker i bæredygtig innovation på Syddansk Universitet.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.