Folketinget skyder forslag om producentansvar for tekstiler til hjørne

tekstilaffald
Illustration: ffmr / Bigstockphoto. Se større version
Der var ikke i denne omgang flertal for SF’s beslutningsforslag, men Miljø- og Fødevareudvalget vil fortsat drøfte ideen og Lea Wermelin (S) har sat gang i en undersøgelse. I mellemtiden håber flere partier på, at EU’s kommende tekstilstrategi bliver en ambitiøs og fælleseuropæisk løsning på problemet.
16. december 2021 kl. 06:00

Tirsdag eftermiddag blev SF’s beslutningsforslag om at indføre udvidet producentansvar for tekstilproducenter skudt ned, da det kun lykkedes partiet at opnå støtte til forslaget fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne.

Dermed bliver regeringen ikke pålagt at arbejde for at indføre lovgivning, som gør tekstilproducenterne økonomisk ansvarlige for affaldshåndteringen af de produkter, de sender på markedet. Der var dog opbakning til, at Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg fortsat skal arbejde videre med beslutningsforslaget og miljøminister Lea Wermelin (S) vil nu sætte gang i en undersøgelse af konsekvenserne ved at indføre udvidet producentansvar for tekstiler.

»Undersøgelsen skal gennemføres med bred inddragelse af og i dialog med branchen. Og det er min holdning, at vi, når vi har det faglige grundlag på plads og ved, hvad konsekvenserne vil være, så også politisk kan tage stilling til et eventuelt udvidet producentansvar for tekstiler,« sagde Lea Wermelin blandt andet fra Folketingets talerstol.

Rasmus Nordqvist, som sammen med Carl Valentin (SF) har fremsat beslutningsforslaget, kvitterede ved at kritisere, at det i praksis betyder, at beslutningen om at gøre noget ved klimabelastningen fra tekstiler »bliver skudt til hjørne«.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.