Undersøgelser på Himmark Strand har vist, at de mange tons industriaffald her falder ind under betegnelsen 'generationsforurening'.
Undersøgelser på Himmark Strand har vist, at de mange tons industriaffald her falder ind under betegnelsen 'generationsforurening'.

Foto : Region Syddanmark.

Flere mega-forureninger kan gemme sig

Der er nu ti danske generationsforureninger – men undersøgelser kan afsløre endnu flere. Den landspolitiske diskussion er udskudt til efter, at Danske Regioner skal aflevere en prioritetsplan.
Danmark har fået sin tiende såkaldte generationsforurening – Himmark Strand på Als – altså den tiende forurening efterladt af tidligere generationer, som det vil koste mere end 50 millioner kroner at rydde op, og som kan skade mennesker eller miljø.
Vil du have fuld adgang til WasteTech?

Nævnte firmaer

Generationsboblerne

Disse ti forureninger falder størrelses­mæssigt ind under definitionen for generationsforureninger, men enten opfylder de ikke kriterierne for indsats efter jord­foru­renings­loven, eller også er de endnu ikke tilstrækkeligt undersøgt.

De henregnes p.t. til type 2 af generationsforureninger, men nærmere undersøgelser kan vise, at der er behov for en indsats, og dermed kan nogle af dem blive flyttet til type 1.

Region Hovedstaden: Frederiksberg Gasværk, Poul Bergsøe-grunden i Glostrup, Stål­val­seværket i Frederiksværk og Østre Gasværk i København, samt tjære- og tungme­talforureningen på Damhusda­len i Rødovre.

Region Syddanmark: Banegravsdepotet og Grindsted gl. losseplads, Storebælts­vej/Lyn­­frosten i Nyborg, Phønix i Vejen.

Region Sjælland: Proms Kemiske Fabrik i Køge.