Flere kommuner ønsker glasgenbrug, men ser mulighederne som begrænsede

1. december 2021 kl. 06:001
glasflasker
Illustration: JH photo.
Håndteringen af glasaffald er kommet til debat – især i lyset af, at den kombinerede indsamling af metal-, glas- og plastaffald skal udfases. I en rundspørge fortæller syv jyske kommuner om deres overvejelser vedrørende glasfraktionen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdatereret 10.34 med præcisering fra Horsens Kommune.

Flere jyske kommuner kunne godt tænke sig mere direkte genbrug af flasker fra glasaffaldet. Det viser en rundspørge, som Wastetech har lavet i forbindelse med debatten om hvordan glasaffald bedst muligt håndteres i forhold til genanvendelse og genbrug.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WasteTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. december 2021 kl. 18:30

Det er en vanskelig problematik. Staten tog stort set livet af den branche, der stod for glasgenbruget ved at halvere afgiften på nye flasker. Det betød jo, at gevinsten ved at skylle og genbruge hele flasker blev for lille til at det kunne betale sig. Den gang tænkte man ikke i CO2 udledning eller genbrugsprocenter i samme omfang som nu, men beslutningen rammer os nu i nakken som en boomerang.

Det er svært at gå tilbage til udgåede løsninger, fordi forudsætningerne er forsvundet og ikke bare kan retableres.

Dertil kommer, at vinflasker i langt større omfang er gjort lettere for at spare transporteret vægt - og affaldsmængde. Så der vil være en mindre andel, som i dag vil kunne genbruges. De lette flasker er ikke nødvendigvis stærke nok til at kunne klare håndteringen og vil derfor i langt større udstrækning ende som skår.

Den gammeldags flaskesortering gav dog ikke kun hele flasker til genbrug, men førte også til, at en meget stor del af glasset blev farvesorteret - og renset for urenheder, som kunne mindske genanvendeligheden. Men kan vi komme tilbage til den optimale indsamling og behandling i de egne, hvor der ikke er flaskesorteringsanlæg?

Svaret er et rungende MÅSKE, for det kræver, at det igen bliver rentabelt at etablere og drive flaskesorteringsanlæg. Og er man politisk indstillet på det? Måske er det rent faktisk en af de billigste metoder til øget genbrug, men gratis er det ikke, så jeg tillader mig at tvivle.