Faerch maner til besindighed: HolyGrail-teknologi må ikke blive en sovepude

Plastikgranulat
Knust plastikgranulat til genanvendelse. Illustration: Kriengsak-Stock / BigStockPhoto. Se større version
Vi kan ikke rulle teknologiudviklingen tilbage, men vi skal tænke os godt om. For HolyGrail-projektet kan både blive dét, der sikrer den cirkulære økonomi – eller dét, der spænder ben for den, lyder det fra Thomas Bak Thellesen fra Faerch.
16. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Talrige eventyrere fra både virkelighedens og fiktionens verden har søgt vidt og bredt efter den hellige gral, siden den første gang dukkede op i de engelske folkemyter engang i 1100-tallet. Uagtet om man er skeptiker eller tror på sagnene om, at gralen forsvandt i England, hvor kun en ridder med et rent hjerte vil kunne finde den – eller måske tilhører den forgrening, der insisterer på, at gralen ligger begravet på Bornholm – så er ideen om den hellige gral som et uopnåeligt objekt en af de mest velbevarede myter i vesten.

Hvor meget de gamle sagn har fyldt i bevidstheden, da det EU-støttede affaldsprojekt HolyGrail 2.0 blev navngivet er svært at spå om. Man kan blot håbe, at jagten på den forjættede sorteringsteknologi viser sig mindre uopnåelig end det sagnomspundne relikvie, hvis tiltroen til teknologiens løsningsperspektiver skal indfries.

I sin grundessens handler HolyGrail-projektet om at kombinere usynlige, digitale vandmærker indlejret i emballager med ny scanningsteknologi, som i teorien betyder, at man vil kunne sortere noget nær alle emballagetyper langt mere effektivt og præcist end i dag. Dermed kan genanvendelsesprocenten og –kvaliteten øges markant.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.