EU's miljøagentur: Politikerne overser størstedelen af plastforbruget i deres planer

15. december 2022 kl. 06:001
Plastik byggeplads
Illustration: bzzup/Bigstock.
Op mod tre fjerdedele af plastforbruget går under radaren for genanvendelsesmål og dokumentation, konkluderer ny rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lovgiverne i EU vender det blinde øje til den plast, som ikke bruges i emballage. Sådan lyder konklusionen fra en ny rapport af det Europæiske Miljøagentur (EEA), der udkom mandag.

Der er muligvis tale om op mod 74% af EU-borgernes plastforbrug, men tallet er usikkert, da der er mangel på data om disse grupper af plast, der findes i så forskelligartede produkter som bleer, biler, byggeri og elektronik.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. december 2022 kl. 12:00

Affaldssortering er altså ikke let - hverken i virksomhederne eller i husholdningen.

Og så er værdierne i husholdningernes affald meget små - og i de fleste tilfælde negative.

Når man står i køkkenet med et stykke / en stump plast der vejer mindre end 10 gram - og tilmed er klistret til med papiretiketter, så er formålet med at udsortere den ikke let at få øje på. Når der tilmed er en lang række plastemner, som IKKE skal til genanvendelse, så bliver det ikke lettere.

Efter 4 måneders sortering diskuterer vi ustandseligt, hvad der skal til genanvendelse og hvad der ikke skal - og er meget ofte i tvivl. Når en genanvendelig emballage er smurt ind i kødsaft, fiskeslim eller tilsvarende, skal vi så bruge varmt vand og sæbe for at sikre genanvendelsen? Eller skal vi vælge at lægge den i restaffaldet. Vi taler her om forbløffende mange emballager! Hvor mange klistermærker af papir må der være på er også et diskussionsemne. Det er ikke unormalt at op mod halvdelen af emnets vægt er papir - skal det så til genanvendelse? Hvis vi i alle tvivlstilfælde vælger restaffaldsløsningen, bliver der altså ikke meget plast til genanvendelse! Dertil kommer en viden om, at størstedelen af plasten til genanvendelse reelt nok ville gøre mere gavn i restaffaldet til forbrænding, hvor dyrt det rent faktisk er at indsamle og levere plasten til genanvendelse, og hvor lille en del af den leverede plast, der reelt bliver genanvendt, så kan det da ikke være mærkeligt, at der er problemer. Og endelig problemet med at nå den stærkt eftertragtede genanvendelsesprocent, hvilket er et helt andet emne.

For glas og flaskefraktionen er det ikke problemet, men den statslige og kommunale håndtering af fraktionen - først indsamling via dobbeltspand og siden ændring tilbage til kuber - alt samme for at øge indsamlingen med ganske få %, fordi danskerne via indsamling gennem næsten 40 år rent faktisk havde vænnet sig til at udsortere glas til genanvendelse. Og havde gjort det via en god og billig ordning. Nu skal de overflødige investeringer og de efterfølgende nye betales via gebyret, som derfor er steget til det dobbelte!

Og for at spare på materiellet skal vi nu blande papir og pap, så det efterfølgende skal sorteres inden genanvendelse. Den proces koster jo også og nedsætter dermed værdien af det, som vi har brugt tid på at samle fra. Som relativt fanatisk genanvendelsesmand, kører jeg nu pap og papir på genbrugspladsen - for at bevare værdien.

Det helt grundliggende problem er tvivlen på, at det sorteringen og genanvendelsen overhovedet har en effekt - det gælder særligt for plast og den kommende fraktion for tekstiler.

Der tales i perioder om de enorme tab, som det er for samfundet, når motorvejene ikke er brede nok til at kunne tage trafikken, og vi derfor sidder i kø. Gad vist hvornår nogen regner på vores tidsforbrug ved sortering og udbæring til de opstillede spande. Vi har ikke plads til plast i køkkenet og bærer nok ud 2 - 3 gange daglig!