EU afslår at støtte storskala CO2-fangst på ARC

For et flercifret millionbeløb har ARC potentiale til at indfange og lagre 0,5 mio. tons CO2e årligt.
For et flercifret millionbeløb har ARC potentiale til at indfange og lagre 0,5 mio. tons CO2e årligt. Illustration: Christoffer Regild. Se større version
Med fondsmidler fra EU’s Innovationsfond stod det københavnske forbrændingsanlæg til at danne ramme om storskala CCS. Nu har fonden afslået at støtte projektet.
18. november kl. 10:42

4,2 millioner kr. og et halvt års arbejde har været brugt på at formulere ansøgningen om 120 mio. Euro.

Nu har EU’s Innovationsfond afslået at støtte ARC’s storstilede planer om at udvikle et storskala anlæg til fangst og lagring af CO2 ved det københavnske forbrændingsanlæg.

»Vi er enormt ærgerlige over at få afslag fra EU,« siger Jacob Simonsen, direktør ved ARC, til Ingeniøren.

Han forklarer, hvordan afslaget på støtte besværliggør en realisering af projektet, der stiler efter at indfange 90 procent af ARC’s årlige CO2-udledninger svarende til 0,5 mio. tons årligt. Med ⅔ biogent CO2 vil fangsten tælle som negative emissioner og dermed bidrage til at gøre ARC CO2-neutral eller ligefrem -negativ.

»Afslaget gør dog ikke, at vi pakker vores ambitioner om at være CO2-neutrale i 2025 sammen. Nu skal vi finde en ny vej frem til det mål,« siger Jacob Simonsen.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Finn Langgaard
19. november kl. 08:29

Alle er enige om, at der skal gøres noget for at afhjælpe klimaproblemerne, MEN det er ikke så alvorligt ment, atdet må koste noget. Fordelt på indbyggerne i ARCs opland vil de 120 mio. kr. være mindre end kr. 200 pr. næse.

Mon ikke det er den billigste besparelse på CO2 udledning, som man overhovedet kan finde? Og konsekvenserne af de forventede problemer, som vil blive resultatet af ikke at gøre noget, vil med sikkerhed blive langt større, så hvorfor er det så vigtigt at overvælte denne udgift på andre eller forlange den betalt af varmekunderne?

Bevis nu, at I virkelig mener noget, når I kalder jer selv klimaforkæmpere - og find pengene, så projektet kan komme igang.

Forsiden
Ugens skrald: Åbent brev kræver akut politisk handling på affaldsområdet

Ugens skrald: Åbent brev kræver akut politisk handling på affaldsområdet

Danmark er ved at forspilde en unik chance for at knække emballagekurven, advarer 16 aktører på affaldsområdet. EU rejser sager mod medlemslande for dårlig affaldshåndtering og i Sønderborg lever affaldsenergi på lånt tid. Få ugens nyhedsoverblik her.
1
Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

Danske forskere og virksomheder har i et Innovationsfond-projekt udviklet en ny måde at fremstille fødevareemballage på, som gør multilaminater overflødige. Derved bliver emballagerne lettere at genanvende.
2

Seneste debat

CØ-ekspert: »Vi fokuserer på problemerne i stedet for at tale om løsningerne«

CØ-ekspert er træt af fatalisme i tekstildebatten

Hvis vi skal lykkes med at lave cirkulær økonomi, der giver mening, så skal vi omtænke affaldssektoren fra serviceindustri til en ressourceskabende industri. Sådan lyder opsangen i dette debatinterview fra Ditte Lysgaard Vind, partner i konsulentfirmaet Lendager TCW.
1 Interview
Har du tænkt på malerspanden? Plasten fra malerspande i EU svarer til alle danskeres husholdningsplast

Har du tænkt på malerspanden? Plasten fra malerspande i EU svarer til alle danskeres husholdningsplast

Virksomheden Paint’R har udviklet og testet fremtidens emballage inden for maling. Resultatet omfavner både miljøet og maleren, lyder det fra virksomhedens seks stiftere, Sofie Winge-Petersen, Victoria Strauss Søgaard, Johan Carl Smedegaard Vangstrup, Nicolai Casper Raith Hansen, Jacob Steen Ulv Larsen og Magnus Hørlyk Friis. 
Synspunkt af Sofie Winge-Petersen
 
Ugens skrald: I Vejen vil kommunen helst selv afhente borgernes asbestaffald

Ugens skrald: I Vejen vil kommunen helst selv afhente borgernes asbestaffald

Resultaterne begynder så småt at tikke ind for indsamlingen af de nye affaldsfraktioner rundt omkring i landet. Men det et tilsyneladende i Glostrup, at lokalpolitikerne er gladest for at sortere affald.
1