En myriade af faktorer bidrager til mangel på affaldsbrændsler i Europa

Combineering affaldsimport
Illustration: Combineering.
Ifølge Combineering vil der »uden tvivl« være danske affaldsanlæg, som kommer til at mangle affald til næste fyringssæson. Affaldsselskabet Argo frygter ikke decideret affaldsmangel, men indrømmer, at situationen er blevet sværere.
17. maj kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

I sidste uge kom affaldsselskabet Geminor med en advarsel om, at der frem mod næste vinter vil være mangel på forbrændingsegnet affald (refuse derived fuel, RDF) på det europæiske marked – og nu bakkes Geminors vurdering op af Danmarks største virksomhed inden for handel med brændbart affald.

»Jeg kan allerede nu med sikkerhed sige, at der vil være affaldsforbrændingsanlæg, som kommer til at mangle til vinter,« siger Casper Park Andreasen, direktør i Combineering.

Udmeldingerne kommer ikke bag på Klaus W. Hansen, vicedirektør ved Argo. Det sjællandske affaldsselskab er det kommunale selskab, som importerer mest affald til forbrænding i Danmark – og derfor er vicedirektøren vant til at følge med i udviklingen på det internationale marked for affald. Alligevel er han ikke bekymret endnu:

»Jeg frygter ikke affaldsmangel, men vi bruger da noget mere planlægningstid på at skaffe det, end vi tidligere har gjort.«

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. juni kl. 11:30

Måske skal vi vænne os til at se lidt anderledes på tingene. Afgift på deponering af brændbart affald - og rabat på afgifter og miljøomkostninger til de anlæg, som til energiudnyttelse modtager affald, som ellers ville være deponeret.

Altså en kombination af gulerødder og piske.

Der er både meget miljø og klima i at flytte brændbart affald fra deponi til energiudnyttelse, og det vil blive en betydeligt større fordel, når affaldsforbrændingsanlæggene forsynes med CCS-anlæg.

Vi vil jo så gerne gøre noget for klimaet. Problemet er, at det ikke må koste noget. At fastholde det synspunkt vil garantere, at der bliver gjort for lidt - og at det sker alt for langsomt.

Der er derfor brug for at tænke alternativt, hvis vi for alvor vil GØRE noget og ikke kun tale om det. Og det vi kan gøre, er aktivt at arbejde for at få mere affald flyttet fra deponi til energiudnyttelse.