Elretur vil syvdoble genbruget af hårde hvidevarer med to nye anlæg

18. august 2021 kl. 18:051
hårde hvidevarer elektronikaffald
Illustration: Elretur.
I dag genbruges kun omtrent en procent af de indsamlede hårde hvidevarer, men det satser producentansvarsforeningen Elretur på at lave om på med en tocifret millioninvestering og en plan om at være i drift allerede fra midten af næste år med to nye genbrugsanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert år smides der tusindvis af tons forbrugerelektronik ud på landets mange genbrugspladser i takt med at vaskemaskiner, køleskabe, mobiltelefoner, fjernsyn og andre elektroniske apparater i rivende hast kasseres til fordel for nyere modeller.

Det udgør et enormt ressourcetab, men fremover skal en større andel af de kasserede elektronikapparater fra landets genbrugspladser sættes i stand og sendes tilbage på markedet som genbrugsvarer.

Læs hele artiklen

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. august 2021 kl. 12:02

Genbrug af hårde hvidevarer er særdeles vanskeligt at opgøre. Der sælges jo en del via DBA altså direkte fra forbruger til forbruger, men rigtig mange eksporteres til andre EU-lade, hvor man dels er mindre kritisk i forhold til at skulle have et nyt apparat og dels har mulighed for at reparere langt billigere end det er muligt herhjemme. Der er ingen tvivl om, at de bedste af de brugte apparater går den vej, hvorfor andelen af salgbare hårde hvidevarer fra containerpladser og tilsvarende er relativt beskedent. Måske har EL-retur blot fået øjnene op for, at der reelt er et stort eksportmarked for brugte hårde hvidevarer til genbrug - evt. efter reparation. Men det vil undre mig, hvis det kan betale sig at reparere i Danmark. Man må jo antage, at et sådant tiltag vil give relativt for høje salgspriser og dermed mindre mulighed for salg. Kun få vil købe brugt, hvis ikke der er væsentlige besparelser at opnå.

Det bliver spændende at se, hvilke resultater de nye tiltag vil give.