Elretur vil syvdoble genbruget af hårde hvidevarer med to nye anlæg

hårde hvidevarer elektronikaffald
Illustration: Elretur. Se større version
I dag genbruges kun omtrent en procent af de indsamlede hårde hvidevarer, men det satser producentansvarsforeningen Elretur på at lave om på med en tocifret millioninvestering og en plan om at være i drift allerede fra midten af næste år med to nye genbrugsanlæg.
18. august 2021 kl. 18:05
errorÆldre end 30 dage

Hvert år smides der tusindvis af tons forbrugerelektronik ud på landets mange genbrugspladser i takt med at vaskemaskiner, køleskabe, mobiltelefoner, fjernsyn og andre elektroniske apparater i rivende hast kasseres til fordel for nyere modeller.

Det udgør et enormt ressourcetab, men fremover skal en større andel af de kasserede elektronikapparater fra landets genbrugspladser sættes i stand og sendes tilbage på markedet som genbrugsvarer.

Kollektivordningen Elretur vil nemlig etablere to spritnye »genbrugsanlæg«, hvor alle de indsamlede produkter vil blive vurderet og sorteret af kyndige medarbejdere efter genbrugsegnethed.

»Ideen er, at alle tons vi indsamler skal ind over et first treatment-anlæg og sorteres. Vores oplæg er, at der skal ligge et anlæg i både Øst- og Vestdanmark,« fortæller Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.

De kasserede apparater bringes altså fra landets genbrugspladser – muligvis via en række satellitanlæg – forbi de nye genbrugsanlæg, hvor de sorteres ud i en række forskellige fraktioner, som Morten Harboe-Jepsen forklarer:

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
19. august 2021 kl. 12:02

Genbrug af hårde hvidevarer er særdeles vanskeligt at opgøre. Der sælges jo en del via DBA altså direkte fra forbruger til forbruger, men rigtig mange eksporteres til andre EU-lade, hvor man dels er mindre kritisk i forhold til at skulle have et nyt apparat og dels har mulighed for at reparere langt billigere end det er muligt herhjemme. Der er ingen tvivl om, at de bedste af de brugte apparater går den vej, hvorfor andelen af salgbare hårde hvidevarer fra containerpladser og tilsvarende er relativt beskedent. Måske har EL-retur blot fået øjnene op for, at der reelt er et stort eksportmarked for brugte hårde hvidevarer til genbrug - evt. efter reparation. Men det vil undre mig, hvis det kan betale sig at reparere i Danmark. Man må jo antage, at et sådant tiltag vil give relativt for høje salgspriser og dermed mindre mulighed for salg. Kun få vil købe brugt, hvis ikke der er væsentlige besparelser at opnå.

Det bliver spændende at se, hvilke resultater de nye tiltag vil give.