Elektronikskrot er fyldt med sjældne metaller

e-affald elektronikaffald
Illustration: damrong / Bigstockphoto.
Omkring 80 procent af materialerne i vores elektronikaffald kan genindvindes, hvis de indsamles korrekt, fortæller Stena Recycling.
16. juni kl. 06:00

En stor del af det elektronikaffald der indsamles i Danmark, bliver behandlet af Stena Recycling. Her affaldet forædlet til nye ressourcer i form af ædelmetaller såsom guld, sølv og palladium, almindelige metaller som jern, kobber og aluminium og dertil kommer nikkel og litium fra særligt de litium-ion batterier, som oftere og oftere findes i elektronikprodukter.

Ifølge Thomas Jensen, Strategic Account Manager ved Stena Recycling med ekspertise I elektronikaffald, kan omkring 75 til 80 procent af materialerne i elektronikskrot genindvindes, mens cirka 15 procent energiudnyttes ved forbrænding. Den sidste rest deponeres. Mange elektronikprodukter indeholder nemlig også en del plast, som ikke kan genanvendes, hvis det er bromeret.

»Hele vejen rundt er der bare rigtig mange materialer i det blandede elektronikaffald, som kan og skal genindvindes,« siger Thomas Jensen og fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at elektronikaffald indeholder vigtige ressourcer, som vi skal værne om. Vi er jo nærmest ved at være der, hvor der er flere ædelmetaller over jorden end i jorden – så vi skal passe på dem, vi allerede har udvundet.«

Guld, kobber og aluminium

 

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet private og offentlige aktører, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger