Ekspertpanel: »Vi skal i gang nu – ellers kommer vi til evig tid til at betale resten af Europa for at løse vores affaldsproblemer«

Ekspertpanel: »Vi skal i gang nu – ellers kommer vi til evig tid til at betale resten af Europa for at løse vores affaldsproblemer«
Illustration: romavin / BigStockPhoto. Se større version
Danmark står med gode kort på hånden for at blive foregangsland for højkvalitetsgenanvendelse. Men vi skal i gang nu, for ellers risikerer vi at sakke bagud, lyder det fra Ingeniørforeningen IDA’s ekspertpanel for cirkulær økonomi.
Interview 23. november kl. 06:00

Genanvendelse er ikke bare genanvendelse. Der findes både upcycling, downcycling og et hav af andre præciserende begreber. Det ved de fleste, der arbejder med affald naturligvis godt. Men hvis den cirkulære økonomi skal blive til virkelighed, så skal den viden kommunikeres bredere ud og der skal skelnes mellem høj- og lavkvalitetsgenanvendelse i de politiske affaldsmålsætninger.

Omtrent sådan kan hovedtrækkene opsummeres i den rapport, som Ingeniørforeningen IDA’s ekspertpanel for cirkulær økonomi netop har afleveret og som i morgen skal fremlægges for folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg.

I rapporten peger ekspertpanelet på en lang række konkrete forslag til politikker, der vurderes at være mulige at implementere og indfri inden udgangen af 2024 – og som tilsammen kan bringe Danmark foran i udviklingen mod at blive et europæisk »udviklingslaboratorie« for højkvalitetsgenanvendelse.

Og ifølge Aske Nydam Guldberg, tovholder for IDA’s ekspertpanel for cirkulær økonomi og affaldskonsulent ved Cowi, er det bydende nødvendigt, at vi i Danmark hæver ambitionsniveauet og tempoet på genanvendelsesfronten.

Få fuld adgang til WasteTech

WasteTech er målrettet professionelle, der arbejder indenfor affalds- og genbrugsområdet.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WasteTech
Alt indhold på WasteTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#2
Finn Langgaard
24. november kl. 22:05

Vi skal ikke konkurrere med andre lande om at være gode. Vi skal gøre vores bedste, men med omtanke. Kan vi få gode idéer af at besøge andre og se på deres aktiviteter, er det da rigtig godt, men vi skal huske, at der er mange metoder at opgøre tingene på - og at det ofte er meget svært at sammenligne tal, da forudsætningerne kan være meget forskellige og meget svære at gennemskue.

Og kan vi gøre noget så godt, at det er værd at efterligne, er det kun glædeligt, men vi skal også huske, at ting der måske går godt ét sted måske er helt håbløse at etablere et andet - fordi forudsætningerne er så forskellige.

Så brug den sunde fornuft og glem konkurrencementaliteten.

#1
Finn Langgaard
24. november kl. 21:58

Principielt rigtigt at opstille genbrug og genanvendelse i en rangordning, men for at vurdere det hensigtsmæssige i rækkefølgen er man nødt til at regne på omkostninger i såvel økologisk som monetær økonomi.

Hvis udsortering af et materiale til genanvendelse giver større CO2 omkostning end materialet repræsenterer - og der iøvrigt er andre behandlingsformer som kan tages i brug, skal det gå en anden vej.

Tilsvarende hvis udgifterne til at bringe et materiale i cirkulation er betydeligt større end den værdi, som materialet repræsenterer, må man tage den viste rækkefølge op til overvejelse.

Ellers risikerer vi at bruge vores ressourcer forkert og altså få for lille eller negativt udbytte af vores investeringer i aktiviteten i form at penge eller CO2.

Så investeringen skal ske der, hvor udbyttet er størst. En aktivtet med stor mindskelse af klimabelastningen kan naturligvis forsvare en større udgift end en lille. Bruger vi ikke begge beregningsmetoder vil vi med sikkerhed ende i uheldige løsninger, som sender negative signaler til de borgere og virksomheder som rammes af et krav - som f.eks. udsortering af husholdningsplast i dag har ført til.

#3
Aske Nydam Guldberg
27. november kl. 10:56

Hej Finn

Til din første kommentar, så har du ret det er ikke en konkurrence, men det gælder faktisk alligevel om at komme først. Vi kommer til at dele vores løsninger med hinanden det er helt sikkert, og lære af andre landes erfaringer. Mine udtalelser handler om forretningsøkonomien i det, for selvom miljøet er komplet ligeglad med hvor processen sker og hvem der fandt på den, så er vores samfundsøkonomi det ikke.

Jeg forstår din anden kommentar sådan at EU's affaldshieraki er forkert og vi istedet burde lave CO2 og Økonomi beregninger for hver fraktion. At det ville være dyrt i konsulenter er en ting, men jeg mener også det ville være kortsigtet. Bæredygtighed er langt større end CO2 og økonomi og på lidt længere sigt ser miljøregnskaberne væsentligt anderledes ud. Fx. er ressourceforbruget af virgine ressourcer er også en parameter, ligesom en lang række andre miljøpåvirkninger er det. Selvfølgelig skal vi bruge vores penge smart, men investeringer i fremtiden som er det vi taler for her, er pr definition ikke det billigste i år eller lige nu, men netop en investering. Sådan en investering kræver en ide om den overordnede retning deer skal til for at skabe et bæredygtigt samfund og det er netop hvad det hieraki som vores kan give. Det er ikke en facit liste, men en retning og et princip. Jeg håber det opklarer baggrunden for vores fokus på et principielt hieraki.

Forsiden
Ugens skrald: Åbent brev kræver akut politisk handling på affaldsområdet

Ugens skrald: Åbent brev kræver akut politisk handling på affaldsområdet

Danmark er ved at forspilde en unik chance for at knække emballagekurven, advarer 16 aktører på affaldsområdet. EU rejser sager mod medlemslande for dårlig affaldshåndtering og i Sønderborg lever affaldsenergi på lånt tid. Få ugens nyhedsoverblik her.
1
Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

Ny plastemballage til fødevarer kan gøre genanvendelse langt nemmere

Danske forskere og virksomheder har i et Innovationsfond-projekt udviklet en ny måde at fremstille fødevareemballage på, som gør multilaminater overflødige. Derved bliver emballagerne lettere at genanvende.
2

Seneste debat

CØ-ekspert: »Vi fokuserer på problemerne i stedet for at tale om løsningerne«

CØ-ekspert er træt af fatalisme i tekstildebatten

Hvis vi skal lykkes med at lave cirkulær økonomi, der giver mening, så skal vi omtænke affaldssektoren fra serviceindustri til en ressourceskabende industri. Sådan lyder opsangen i dette debatinterview fra Ditte Lysgaard Vind, partner i konsulentfirmaet Lendager TCW.
1 Interview
Har du tænkt på malerspanden? Plasten fra malerspande i EU svarer til alle danskeres husholdningsplast

Har du tænkt på malerspanden? Plasten fra malerspande i EU svarer til alle danskeres husholdningsplast

Virksomheden Paint’R har udviklet og testet fremtidens emballage inden for maling. Resultatet omfavner både miljøet og maleren, lyder det fra virksomhedens seks stiftere, Sofie Winge-Petersen, Victoria Strauss Søgaard, Johan Carl Smedegaard Vangstrup, Nicolai Casper Raith Hansen, Jacob Steen Ulv Larsen og Magnus Hørlyk Friis. 
Synspunkt af Sofie Winge-Petersen
 
Ugens skrald: I Vejen vil kommunen helst selv afhente borgernes asbestaffald

Ugens skrald: I Vejen vil kommunen helst selv afhente borgernes asbestaffald

Resultaterne begynder så småt at tikke ind for indsamlingen af de nye affaldsfraktioner rundt omkring i landet. Men det et tilsyneladende i Glostrup, at lokalpolitikerne er gladest for at sortere affald.
1